Steeds lastiger vrijwilligers te vinden

Minder mensen doen vrijwilligerswerk dan voorheen, blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal mensen dat vrijwilligerswerk doet, is in 2021 verder gedaald. Het wordt voor stichtingen steeds lastiger om, vooral actieve, vrijwilligers te vinden.

In 2021 zei 39 procent in de afgelopen twaalf maanden zich ten minste één keer vrijwillig te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging. Tien jaar geleden was dat nog 51 procent, en in 2020 44 procent. De afname tussen 2020 en 2021 is volgens het CBS vooral te zien bij vrijwilligerswerk op school, in het jeugdwerk en voor culturele verenigingen.
Lastiger
Bij Omroep NOOS in Hardenberg merken we ook dat het steeds lastiger is om goede vrijwilligers te krijgen. “Het is niet alleen moeilijker om goede vrijwilligers te vinden, maar ook lastig om vrijwilligers te behouden”, vertelt Jeroen Eilander, voorzitter van het bestuur van de lokale omroep. Volgens de voorzitter heeft het vooral te maken dat mensen vaak al een baan hebben en erg druk zijn. De combinatie met werkzaamheden voor de omroep wordt dan lastig.
Net (niet) genoeg mensen
Omroep NOOS doet regelmatig oproepen om nieuwe vrijwilligers te werven. “Wij proberen het via zoveel mogelijk kanalen. Vooral via Social Media om ook de jeugd te bereiken. Wij hebben nog het geluk dat we een behoorlijk aantal vrijwilligers hebben die ontzettend gedreven zijn. Maar ook zij kunnen niet alles alleen. Het maakt je kwetsbaar als je voor sommige personen geen invaller hebt. Een paar extra handen zou dus geweldig zijn. Vooral op het gebied van redactiewerk bij de kabelkrant, radiomakers en technici die een mengtafel kunnen bedienen kunnen we nog extra handen gebruiken.”
“Als omroep zijn wij druk bezig om de kwaliteit te verbeteren. We willen zo snel mogelijk nog meer goede programma’s op de radio krijgen. Zo willen wij nog graag een nieuwsprogramma erbij hebben. Dus zoeken we naar enthousiastelingen die het leuk vinden om actief bezig te zijn voor de omroep. Je moet het natuurlijk wel aandurven om lokale nieuwtjes aan de man te brengen via de radio. Dit kan één uur per week zijn, maar ook meerdere uren. Vrijwilligers betekenen heel veel voor ons!”
“Verder zijn we nog van plan om de filmploeg uit te breiden. Daarvoor zijn we mensen nodig die zelfredzaam zijn om een leuk nieuwsitem te verslaan. tegenwoordig zijn mobieltjes kwalitatief zo goed, dat de beelden geen probleem hoeven te zijn. Het is meer het geluid. Dat moet goed zijn. En je moet natuurlijk ook kunnen monteren, maar ook durven knippen in een verhaal. Anders wordt het te langdraderig en haakt de kijker af”, laat Eilander weten. “Dit is op zich al een hele uitdaging. Want goede kwaliteit staat bovenaan ons lijstje.”
Jaarlijks onderzoek
De cijfers komen uit het jaarlijkse onderzoek Sociale samenhang en welzijn, waarin ook extra vragen over vrijwilligerswerk zijn toegevoegd op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. In de enquête is mensen van 15 jaar of ouder onder andere gevraagd naar hun inzet als vrijwilliger in de twaalf maanden en vier weken voorafgaand aan het onderzoek.
Wachtlijst bij Voedselbank

Opmerkelijk is dat bij veel bedrijven een schaarste is aan vrijwilligers, behalve bij de Voedselbank Hardenberg-Ommen. Daar komen ze geen mensen tekort, sterker nog, er is een wachtlijst met nieuwe vrijwilligers. “Bij ons gaat het eigenlijk heel goed, mensen blijven ook lang hangen bij onze organisatie”, aldus Henriette van Voedselbank Hardenberg.

 

Vrijwilliger worden bij jouw lokale omroep?

Zie jij het zitten om ons team bij de omroep te versterken?
Dan kun je contact opnemen met Jeroen Eilander 06 -464 06 360 of stuur een mail naar jereoeneilander@omroepnoos.nl.

 

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron:
 CBS

Bijschrift foto: Omroep NOOS zit in Gebouw Hibertad aan de Molensteen in Hardenberg.
Foto: © Jeroen Eilander

Gerelateerde berichten