Patiënten die een kleine gynaecologische ingreep moeten ondergaan in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg krijgen het aanbod om tijdens de behandeling een VR-bril op te zetten. De gynaecologen bieden deze service sinds eind mei als pilot aan.
De ervaringen met de VR-bril tot nu toe zijn zeer positief, zowel van patiënten als zorgverleners. Het idee om een VR-bril in te zetten komt van Kim Runhaar. Zij heeft de voordelen ervaren en wist gynaecoloog Monique Wüst van het Saxenburgh Medisch Centrum hiervoor te interesseren.
Kim: “Vanuit mijn werk bij TZA IJssel-Vecht (Technologie en Zorg Academie) test ik vaak zelf eerst producten, zo ook dergelijke brillen. Ik had al een keer een bril getest bij mijn tandarts. Omdat ik bij mijn zwangerschappen problemen heb ervaren met enkele onderzoeken en behandelingen, heb ik een VR-bril van mijn werk meegenomen. Ik merkte een overduidelijk verschil. Een biopt en het weghalen van ‘verkeerd’ weefsel was nu minder pijnlijk. Gevoelsmatig was de behandeling ook snel voorbij. Door artsen als dokter Wüst komt er ruimte voor dergelijke initiatieven. Ze toonde direct veel interesse, heel fijn.”
Met een Virtual Reality bril op ziet de patiënt een denkbeeldige (virtuele) wereld, die afleidt van de daadwerkelijke ingreep en leidt tot meer ontspanning. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen, dat deze aanvullende zorg pijn, stress, angst en misselijkheid kan verminderen.
Sinds ruim een jaar, maakt ook de dagbehandeling oncologie als proef gebruik van VR-brillen. Deze brillen zijn geschonken door het KWF. Ook kindergeneeskunde maakt gebruik van een VR-bril om kinderen te helpen ontspannen.
Gynaecoloog Monique Wüst is laaiend enthousiast: “Ik vond de patiënten boven verwachting ontspannen, ze voelden echt veel minder dan normaal. Ik kan eigenlijk niet wachten totdat we standaard een VR-bril inzetten.” Of Saxenburgh dit ook inderdaad structureel gaat doen is afhankelijk van de financieringsmogelijkheden. Dit wordt onderzocht.
De patiënten die tot nu toe gebruik maakten van de VR-bril zijn zeer positief.
Bijschrift foto:
Kim Runhaar (rechts) en gynaecoloog Monique Wüst zijn enthousiast over de ontspannende werking van de VR-bril.