Reizen door de tijd van energie

De Historische Vereniging Hardenberg heeft een nieuwe activiteit ontwikkeld: Tijdreizen. Een reis die je meeneemt door de tijd van energie. Verleden, heden en toekomst spelen hierbij een belangrijke rol. Zaterdag 6 mei was de allereerste rit.

De reis begon zaterdag met een luxe touringcar bij de brandweerkazerne in Hardenberg. Dit was de promotietour, een soort try-out. Een gezelschap van 33 man ging, onder begeleiding van uiterst kundige gidsen van de HVH, terug in de tijd.


Via de Oelemölle (windenergie) ging de busreis langs diverse duurzame projecten in Hardenberg. Onderweg kreeg het gezelschap veel informatie over bepaalde gebouwen in Hardenberg, die zeer duurzaam en gasloos zijn gebouwd.

Langs het Kanaal de Haandrik-Almelo werd richting Westerhaar-Vriezenveensewijk gereden. Onderweg werd al verteld hoe daar de veenontginning te herkennen is. Op de achtergrond stond een andere vorm van energie, namelijk een windmolenpark.

 

Verleden in Veenmuseum

De eerste stop was bij het Veenmuseum in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Daar werd het gezelschap ontvangen met koffie en een plak krentewegge. Al gauw ging de tijdreis terug naar ± 1850. Want op een onderhoudende wijze en in een informele sfeer werd het reisgezelschap in contact gebracht met het leven, wonen en werken in de tijd van de vervening van Noord-Twente (± 1850 tot ± 1950).

Binnen in het museum is een expositieruimte ingericht, waar alles te vinden is wat toen gebruikt werd bij het turfsteken. In één van de originele veentreintjes worden de bezoekers over het terrein gereden. Onderweg stopte het treintje om de ingerichte veenhutten te bezichtigen, zodat je een goed idee krijgt hoe het vroeger allemaal was.

Tegen de tijd dat het meeste veen in deze regio wel zo ongeveer was afgegraven, was Nederland al overgeschakeld op steenkool als energiebron. De waarde van turf als brandstof kelderde zo snel dat het niet meer de moeite loonde om het laatste stukje bij hoogveen Sibculo-Westerhaar af te graven. Om die reden hebben we hier echter nu nog wel een héél mooi en waardevol natuurgebied overgehouden!

 

Richting toekomst

Eenmaal weer in de bus ging de reis richting heden en toekomst. Hoe het aardgas is ontdekt in Nederland en waarom we nu over moeten stappen op groen gas. De busreis voert je langs allerlei bezienswaardigheden op het gebied van energie. Het drijvend zonnepark in Kloosterhaar, de biogasinstallatie in Hardenberg en de vuilnisbelt in Collendoorn. Ook de vuilnisbelt leverde gaswinning op. Nu levert de bult nog steeds warmte op.

 

Future Farm

Vervolgens ging de bus richting Oud-Lutten en kwam het reisgezelschap aan bij de Futere Farm van Eric Back. Op deze boerderij wordt al druk gewerkt aan de toekomst. Tijdens een rondleiding door Anne, medewerkster op de boerderij, werd uitleg gegeven over één van de nieuwste vormen van energiewinning: biogas uit rundveemest. Maar ook hoe bij alles op deze boerderij wordt gedacht aan het verminderen van de CO² uitstoot.

Richting het heden

Daarna werd het zonnepark in Lutten een goed vanuit de bus bekeken. Dit zonnepark van energiecoöperatie Lutten Levert, is door de coöperatie zelf gerealiseerd. De doelstelling van Lutten Levert is: naar behoefte duurzaam zonne-energie opwekken voor de bewoners van Lutten e.o.

 

Ten slotte ging de bus weer richting de brandweerkazerne in Hardenberg. En zo kwam er een einde aan een vier uur durende bijzondere reis door de tijd. Het gezelschap verkeerde een middag in andere tijden. Alle deelnemers van deze promotietour zijn nu helemaal op de hoogte hoe ‘groen’ Hardenberg inmiddels al is. Deze bijzonder leerzame reis is niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren erg interessant.

De prijs van deze busreis is inclusief alle bezichtigingen. Je kunt binnenkort boeken via Tijdreis-Hardenberg.nl.


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten