Het heeft even geduurd maar het is zover. De nieuwe streekomroep die gaat opereren in Dalfsen, Hardenberg, Ommen en Twenterand heeft een naam: RTV4. Dat staat voor Regio Twenterand Vechtdal en de 4 staat voor de vier betrokken gemeenten.
Sinds november afgelopen jaar is uitgebreid geprobeerd om een passende naam te vinden voor de drie samenwerkende lokale omroepen in de vier gemeenten. Er werd zelfs een prijsvraag met een geldprijs uitgezet, maar onder de tweehonderd inzendingen zat, naar het oordeel van de jury, geen winnaar. Pas met hulp van een reclamebureau en wat eigen creativiteit kozen we uiteindelijk voor RTV4.
Van 200 naar 80
Nu nog verzorgen in heel Nederland 240 lokale omroepen (vrijwel uitsluitend met vrijwilligers) het lokale nieuws op radio, televisie en sociale media. Volgens Den Haag leveren deze ‘hobbyclubs’ echter te weinig kwaliteit en zullen daarom uiterlijk in 2028 van het toneel verdwijnen. Hun plaats zal worden overgenomen door streekomroepen. Op initiatief van de overheid zijn daartoe tachtig streekomroepen opgericht. De schaalvergroting van lokale omroep naar streekomroep maakt het financieel mogelijk om professionele journalisten in dienst te nemen die de ruim 120.000 streekbewoners van onze streek meer kwaliteit bieden in de lokale nieuwsvoorziening.
Van bekende namen naar een nieuwe naam
De nieuwe streekomroep heeft tot gevolg dat bekende namen van de huidige lokale omroepen geleidelijk uit het straatbeeld zullen verdwijnen: RTV Vechtdal (Dalfsen en Ommen), Omroep NOOS (Hardenberg) en Delta Media Groep (Twenterand). RTV4 heeft inmiddels een bestuur bestaande uit Arjen Roelofs (voorzitter), Gerard Beukers
en Chris Brandsema. Voor het eerst konden we als streekomroep een aantal beroepskrachten in dienst nemen.
Als alles volgens plan verloopt kunnen we vanaf 1 januari 2026 de overgang van lokale omroep naar streekomroep verder vormgeven. De Rijksoverheid en de gemeenten leveren daaraan een bijdrage; de nieuwe streekomroep hoopt daarnaast aantrekkelijker te worden voor adverteerders en sponsoren. In 2028 moet
het hele proces zijn voltooid.
Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Stock