Het regent af en toe, maar het is nog niet nat genoeg. Het neerslagtekort blijft zorgelijk. Er is de komende maanden nog veel neerslag nodig om het tekort in te halen.
Het neerslagtekort in het gebied van Waterschap Vechtstromen blijft zorgelijk. Er is de komende maanden nog veel neerslag nodig om het tekort in te halen. Hier en daar valt wel een buitje, maar het is niet voldoende voor het herstel van de grondwaterstanden. Die staan dan ook nog steeds erg laag.
Daar waar het waterschap in hun gebied volledig afhankelijk is van regenwater – met name de hoge zandgronden in Twente – is er in de afgelopen weken, ondanks wat regen, nog steeds onvoldoende neerslag gevallen om het neerslagtekort te laten dalen. De verwachte neerslag voor de komende tijd zal het tekort ook niet verder laten afnemen.
Neerslagtekort
Het landelijk gemiddelde neerslagtekort is gedaald en staat nu ruim onder de 5% droogste jaren. Op weerstation Twente meet het waterschap nog steeds een flink neerslagtekort van 273 mm. Dat tekort zal naar verwachting de aankomende week maar iets dalen. Het neerslagtekort op weerstation Hoogeveen ligt met 131 mm nu ongeveer gelijk met de lokale 5% droogste jaren. De exacte neerslaghoeveelheden zijn onzeker en kunnen lokaal sterk verschillen. De meetstations geven een beeld van de lokale omstandigheden.
Oppervlaktewater en grondwaterstanden
Momenteel bevinden de meeste grondwaterstanden zich nog steeds ruim onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar, zowel in natuur- als landbouwgebied. Met de komende weersverwachting zal de grondwaterstand gelijk blijven. Dit is zorgelijk.
Waterschap Vechtstromen blijft de stuwen op de meeste plekken op zomerpeil houden, om zo veel mogelijk neerslag vast te houden. De bodem, de spons waarin het water wordt opgeslagen, proberen ze met elke neerslag aan te vullen, maar dan moet er wel neerslag vallen. De hoop is gevestigd op het voorjaar, wellicht dat dan nog voldoende neerslag valt om de grondwaterstanden te herstellen voordat het groeiseizoen begint.
Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Waterschap Vechtstromen