In het buurtschap Diffelen, vlak bij de rivier de Vecht, ligt Hotel Restaurant De Gloepe. Ook buiten de gemeentegrenzen een bekende naam voor een ieder die lekker wil eten, een rustig plekje zoekt om te overnachten of aan komt waaien om een kopje koffie te drinken. De deur van De Gloepe staat (bijna) altijd open.
Veel mensen in Hardenberg en wijde omstreken kennen De Gloepe als het restaurant dat zeven dagen per week geopend is, een unicum in de omgeving. Eigenaren Wilberd Prinsen en Richard Boer namen het restaurant zeventien jaar geleden over en breidden het uit naar een succesvolle onderneming dat een grote naamsbekendheid heeft opgebouwd. Over de vraag wat De Gloepe zo bijzonder maakt, hoeft Richard niet lang na te denken: ‘De gemoedelijkheid en gastvrijheid zijn grote pluspunten. We bieden voor ieder wat wils: je kunt je zakenrelaties meenemen voor een diner, op zondagochtend met je gezin komen ontbijten maar ook de wandelaar die in de buurt zijn hond uitlaat komt bij ons een kop koffie drinken, met wat lekkers erbij. Je kunt je verjaardag hier vieren maar we organiseren ook bruiloften voor 250 personen. Bij De Gloepe is altijd wat te doen.’
Het hotel
Het succes van restaurant De Gloepe smaakte naar meer. Negen jaar geleden wilden Wilberd en Richard graag nog een horeca-onderneming opstarten. Op het terrein van De Gloepe verrees een hotel met achttien kamers. Ook het hotel liep vanaf het begin heel goed en is al maanden van tevoren volgeboekt: ‘Ons motto is ‘goede ontvangst en goed afscheid’. Alle gasten worden vanaf het inchecken tot het vertrek in de watten gelegd. Dat wordt gewaardeerd.’
De naam
De medewerkers krijgen regelmatig de vraag waar de naam De Gloepe vandaan komt. ‘Het is gewoon een Nederlands woord, geen dialect,’ legt Richard uit, ’het betekent ‘eendenkooi’. Het restaurant ligt vlak bij de Vecht, waar in vroeger tijden een zijtak was gemaakt met een nauwe ingang waar de kooiker eenden, met behulp van een kooikerhondje, eenden ving in een kooi.’ Dat is niet het enige stukje historie dat bij De Gloepe hoort: het restaurant is gedeeltelijk op een fundering van Bentheimer zandstenen gebouwd. Het restaurant werd verbouwd naar de eisen van de moderne tijd en de smaak van het tweetal, waar Wilberd met de inrichting van het restaurant zijn grote passie kwijt kon: interieurstyling. Voor Richard zit de uitdaging van een horecabedrijf in het gezond houden van de onderneming, daarbij hoort het steeds weer vernieuwen van het bedrijf: ‘Elk seizoen heeft zijn eigen charme, dat houdt het afwisselend. We passen de activiteiten en de menukaart steeds aan om de bezoekers te blijven verrassen. Het is ook belangrijk om de medewerkers tevreden te houden. Wilberd en ik kunnen met z’n tweetjes niet alles, onze medewerkers maken het bedrijf.’
40 medewerkers
Richard en Wilberd zijn begonnen met acht personeelsleden en inmiddels bieden ze aan ruim veertig medewerkers een werkplek. Zeven dagen per week begint de werkdag voor het dienstdoende personeel om half zeven ’s ochtends en eindigt als de laatste gast gaat slapen. Richard en Wilberd hebben besloten iets te minderen met de lange werkdagen waarin ze al decennia meedraaien. Sinds 2020 zijn Nienke Kleinjan, nichtje van Wilberd, en Levi Arts ingestapt in het bedrijf als mede-eigenaren. Zowel Nienke als Levi werken al jaren bij De Gloepe en hebben nu de dagelijkse leiding in handen. De taken zijn onderling verdeeld: Levi is vooral betrokken bij de feesten en partijen, bruiloften maar ook bijvoorbeeld babyshowers die bij De Gloepe worden georganiseerd. Nienke is verantwoordelijk voor de PR van het hotel waarvoor zij contacten in binnen- en buitenland onderhoudt.
Een stapje terug
Wilberd en Richard zullen de komende jaren steeds verder een stapje terug doen en de bedrijfsvoering aan Nienke en Levi overlaten. Tot die tijd zijn Wilberd en Richard nog druk bezig om de gasten van De Gloepe te bedienen: ‘Mensen die elke week een kopje koffie komen drinken tot het gezinnetje dat spaart om uit eten te kunnen gaan. Als dat gezinnetje dan kiest voor De Gloepe te gaan eten, dan zijn we trots. En helemaal als ze tevreden zijn en twee keer per jaar terugkomen. Daar worden wij gelukkig van. Ook dat zijn voor ons vaste gasten. We kunnen een zesgangen-diner verzorgen maar ook een pannenkoekenbuffet. Het feestje voor oma die negentig jaar wordt maar ook een bruiloftsfeest voor 250 mensen. De Gloepe is er voor iedereen.’
Tekstverwerking: Ageeth van der Lee, Omroep NOOS
Foto: Richard Boer, de Gloepe