Kabouterklasse dwingt er groot applaus af. Niet voor niets wordt de jaarlijkse Holthoner Oogstdag al een groots beleeffestijn genoemd. Die slogan op de spandoeken maakte de organisatie ook zaterdag weer waar voor de duizenden bezoekers die de oogstterreinen in Holthone bezochten.
Met de Oogstdag Wandeling om mee te beginnen.
De start van de 26ste editie had allure. Zo’n 345 wandelaars meldden zich al voor 8 uur om de 5, 10 of 20 km te gaan lopen. Mede door corona leek de sportieve recreatieve loop te zijn verdwenen. Niét dus. Gramsbergen en Ane gaan na de Torentocht in maart een tweede wandelevent van naam er bij krijgen, zonder twijfel. Op en in de omgeving van het landgoed daar. Deze keer met leuke stops bij De Beuk in De Krim en bij Vechtdal Boert Bewust en in De Scheerse Polder. De wandelaars konden het niet laten om vanaf de start eerst even te kijken hoe de kalfjes voor de KOC Kalverkeuring als ware modelletjes gesoigneerd werden voor de jaarlijkse keuring. Want de traditie van de Kalver Opfok Club Hardenberg vervolgt voor het eerst zijn activiteiten op het ploegterrein, voor een veel groter publiek immers. Ze zijn er blij mee. Een nieuw onderdeel is toegevoegd aan de succesvolle oogstdag.
Huldiging van vakmannen
Zo mag je ze zeker wel noemen. Een super gemotiveerde groep liefhebbers heeft er voor gezorgd dat de aloude dorskast op de oogstdag een nieuw leven in geblazen had gekregen. Nee, geen Duits fabricaat van toen, maar een typisch Hollandse oogstmachine uit 1937. Een totaal en noodzakelijk gedemonteerde dorsmachine werd -gecoördineerd door veldheer Bertus Kelder- in een half jaar tijd volledig gerestaureerd. Alles aan kennis, kunde en ervaring was uit de kast gehaald om jutezakken met graan weer te kunnen gaan vullen. De geoogste rogge gaat als vanouds van boven af en door al die zeven (9 stuks) in het binnenwerk weer soepel door de oogstmachine. Om er als een kant en klaar streek- en voedselproduct weer uit te laten komen. Onder goedkeurend en toeziend oog van boer in ruste Roelof Gerrits uit buurtschap Engeland die de machine geschonken had en met grote voldoening zag hoe standvastig het pronkjuweel van de oogstdag zijn werk deed. Het trotse team werd man voor man toegesproken door de even trotse Bertus die zelf ook alle lof en eer toekomt voor de gedane klus en zijn omgang en vertrouwen met het team. Een super prestatie was verricht.
De Groote Scheere, een bijzonder landgoed
Aandacht en welkom was er ook voor een brok geschiedenis. Het is immers de fraaie omgeving van nu waar in 1227 een historische veldslag plaats vond. Bekend geworden als de Slag bij Ane. Die was vlakbij de grote Holthoner Es, dat hoog gelegen deel in het zandlandschap. Dat verder bestaat uit akkers en weiden met er om heen boerderijen, oude zandpaden en houtwallen. Met die mooie oude landschapselementen en alle andere karakteristieke kenmerken waar het al recreërend goed toeven is met wandelen en fietsen. Er was een welkom flyer ontwikkeld en assistent Matthijs Kiezebrink verving de rentmeester om op de terreinen en in de infotent te ondervinden hoe belangrijk de Oogstdag ook is voor De Groote Scheere. Dat welkom was er zeker ook voor een van de nazaten van de adellijke familie Van Voerst van Lynden.
Een kinder beleeffestijn ook
Voor hen was een landgoed spel ontwikkeld. Het traditionele kalverschetsen was ook weer terug. De uitvoering was in nauwe samenwerking met leerlingen van Zone college Hardenberg. Met het schetsen van de kleuraftekening (een voltreffer) leert het jongvolk immers hoe in vroeger tijden het paspoort van het koekalf gemaakt werd. Dit in tegenstelling tot het gele oormerk dat jong als ze zijn bij de dieren aangebracht wordt. Populair als altijd weer was ook het koets rijden. Paarden liepen af en aan, men stond de hele dag door in de rij voor het op- en afstappen. Dat was ook het geval voor de vers gebakken grote ronde krentebroden uit de hout gestookte ovens van de bakkers van Onstwedder Gaarv’n.
Bewondering en applaus, de hele dag door
Er was veel bewondering voor al de activiteiten. Voor de demo’s van oude tractoren, het ploegen met paard en trekker, uiteraard voor het ouderwets maaien met zeis en het opbinden van de schoven. En al het andere ambachtelijke. Maar ook voor de optredens van muziekvereniging SDG Ane en voor zanger Hans van der Velde die zorgde voor een feestelijke afsluiting. Maar het grootste applaus kwam van het wat stillere ploegterrein uit en rondom de tent van de KOC Kalverkeuring. Dat was vanwege de huldiging van de Kabouterklasse. Een klasse voor de allerkleinsten waarvoor geen speciale regels gelden maar die voorop lopen met hun kalfjes, voor hun plezier en ervaring. Wat maakte de jeugd daar een schattig optreden van.
Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Harry Kruiper