Baalder toe aan faciliteiten voor jongeren: “Jongeren moeten ook een plek hebben”

De wijk Baalder is toe aan een plek waar jongeren met elkaar in contact kunnen komen. Een wijkgebouw, café en zalencentrum Mulder, en de wijkboerderij — daar moeten de jongeren in deze wijk het mee doen.

Een plek om ’s avonds even te kunnen zitten is er nauwelijks. Vlak naast wijkcentrum De Kamp bevindt zich ‘het keetje’. “Ik zit er weleens, maar het is wel koud. Helemaal in de winter is het echt drie keer niks.” Het nodigt dan ook niet uit om een gezellige avond te hebben.

Uit onderzoek van Baalderbrug bleek dat er sprake is van vergrijzing. Of dat samengaat met het ontbreken van jongerenfaciliteiten is niet te verklaren, maar het helpt zeker niet. Marloes (15) en Sarah (16), opgegroeid in Baalder, delen hun mening. “Er zijn vooral veel ouderen. Als je gewoon buiten fietst of zo, is er eigenlijk nooit iemand buiten. Of het zijn ouderen die dan samen lopen.”

Een ander probleem in de wijk is de toenemende drugshandel. Waar dit eerder nauwelijks speelde, merken de meiden nu een duidelijke toename. “Nou ja, eerder helemaal niet, maar het wordt naar mijn gevoel steeds erger.” Sarah en Marloes, geboren en getogen in Baalder, zien een centrale ontmoetingsplek voor jongeren ook als een mogelijke oplossing tegen dit probleem. “Ik denk wel dat dat helpt, ja. Want ze lopen nu echt overal door Baalder een beetje te slingeren en lawaai te maken in allerlei speeltuintjes.”

Generaties zien het probleem

Dat er weinig faciliteiten voor jongeren zijn, valt ook de oudere generatie op. Gre Breukelman wil zichzelf geen initiatiefnemer noemen, maar zet zich wel actief in voor verbinding in Baalder. “Het is gewoon belangrijk dat het in de gemeenschap komt.” In het verleden maakte Breukelman zich in de wijk De Norden al sterk voor jongeren. Ook daar zag ze jongeren doelloos over straat slenteren. “Op de Noorder hebben we voor een symbolisch bedrag een gebouw gekocht. En de jongeren mochten dat zelf opknappen.” Zo kregen zij het gevoel dat ze gehoord werden.

In Baalder pleit Breukelman ook voor een ontmoetingsplek voor jongeren. “Ik vind gewoon dat jongeren een eigen honk moeten hebben waar ze terecht kunnen. Gewoon even lekker chillen, gewoon lekker klooien.” Hoewel er meerdere voetbalpleintjes zijn, ziet Breukelman graag meer sportfaciliteiten. Ouders klagen volgens haar vaak over het telefoongebruik van kinderen. Door ze in beweging te brengen, komen jongeren samen en zitten ze niet de hele dag thuis. “Iets wat ze zomaar even kunnen doen: korf- of volleybal. Ze kunnen een bal van huis meenemen,” aldus Breukelman.

Politieke steun en ideeën

Erik Volkers, fractielid van Doen’22, staat met zijn partij voor een veilige omgeving voor huidige en toekomstige generaties. Hij begrijpt de teleurstelling van jongeren in Baalder. Ook hij erkent dat jongeren weinig mogelijkheden hebben in de wijk. “De focus op die voorzieningen is na een tijdje weggegaan.” Eén van de weinige plekken is De Baalderslag, het sportgebouw met een sportschool. Maar dat spreekt jongeren niet echt aan. “Die is flut en echt stom. Nee, je moet gewoon naar een stad toe.”

Als zelfs dát geen optie is voor jongeren, wat dan wel? Dat vindt ook Volkers lastig. “Ik vraag me af: wat zoeken ze nou echt? Waar hebben ze behoefte aan?” Hij vindt dat de oudere generatie dat niet zomaar kan invullen, omdat die er simpelweg te ver vanaf staat. Er is nog te weinig bekend over wat jongeren zelf willen. Om dichter bij die groep te komen, heeft Doen’22 een 18-jarige vrouw aan de partij toegevoegd.

Ondanks de complexiteit vindt Volkers dat er iets moet gebeuren voor de jongere doelgroep. “Het ontmoeten, dat vind ik een hele belangrijke. Gewoon even ergens je ding kunnen doen.” Hij is van mening dat het initiatief ook vanuit de inwoners moet komen. Op buurt- en straatniveau valt er al veel te bereiken. “Je zou als buurt kunnen zeggen: we gaan eens in de zoveel tijd iets leuks doen met elkaar.” Volgens Volkers gaan jongeren dan met hun ouders mee en kunnen ze op die manier verbinding maken.

Praktische invulling

Een specifieke oplossing heeft Volkers nog niet, maar wel ideeën. De wijkboerderij zou volgens hem een uitstekende voorziening zijn om aantrekkelijker te maken voor jongeren. Iets compleet nieuws opzetten ziet hij niet zitten. “Je moet gewoon een plek hebben waar je makkelijk binnenloopt.” Twee avonden per week de wijkboerderij omtoveren tot een jongerenplek ziet hij wel zitten. “Je kunt er dan bijvoorbeeld biljarten, darten of een karaoke avond organiseren.”

“Het zou een middel kunnen zijn waardoor jongeren denken: op woensdagavond loop ik even naar de Boerderij.” Het ideaalbeeld is volgens hem dat er rondom de wijkboerderij ook sportfaciliteiten komen. Na een middagje samen sporten of even chillen op het plein, kun je dan gemakkelijk nog wat drinken op een vertrouwde plek. “Het klinkt misschien dubbel, want zoiets bestaat al in clubverband, maar daar heeft niet iedereen zin in. Dit is wat behapbaarder voor iedereen,” aldus fractielid Erik Volkers.


Tekstverwerking: Luuk Grovenstein
Foto: Baalderbrug

Meer informatie:

Gerelateerde berichten