Palmzondag, ook wel Palmpasen of Passiezondag genoemd, is de laatste zondag voor Pasen. Op deze dag wordt de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. Door heel Nederland worden Palmpasen optochten gehouden.
Op Palmzondag vieren christenen de intocht van Jezus in Jeruzalem. Hij reed op een ezel de stad in en de mensen wuifden hem juichend toe met palmtakken. In de katholieke kerk krijg je daarom tegenwoordig op deze dag ‘palmtakjes’ of buxustakjes mee. De intocht van Christus in Jeruzalem wordt al sinds de middeleeuwen op veel plekken herdacht met een Palmpasenoptocht. In Europa begon deze traditie in Spanje in de zevende eeuw.
Palmpasenstok
De palmpasenstok heeft een eigen betekenis. De stok vertelt eigenlijk het verhaal van de laatste week van het leven van Jezus. Het is een kruis, om eraan te herinneren dat Jezus aan het kruis is gestorven. Op de stok zit een broodhaantje. Het brood herinnert aan het laatste avondmaal van Jezus, waar hij het brood brak en deelde met zijn discipelen. Het haantje staat symbool voor de haan die kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende. Eitjes staan symbool voor nieuw leven (Paaszondag). En de slinger met 30 rozijnen of snoepjes staat symbool voor de 30 zilverlingen waarvoor Judas Jezus verraden heeft.
Palmpasenoptochten
Ook in Nederland worden diverse Palmpasenoptochten gehouden. De week voor Pasen is het Palmpasen, traditioneel het moment voor de Palmpasenoptochten. Voor de kinderen is natuurlijk de mooi versierde Palmpasenstok het belangrijkste. De optochten vinden in 2023 plaats op zaterdag 1 april.
Hardenberg
De optocht van Hardenberg begint om 14.30 uur. De start is om 14.30 uur bij het LOC aan de Parkweg.
Lutten
De optocht van Lutten begint om 14.00 uur. De start is om 14.00 uur bij de gymzaal in de Goudenregenstraat.
Den Ham
In Den Ham kunnen de deelnemers zich vanaf 14.45 uur verzamelen bij ’t Muziekgebouw van Juliana Den Ham, Slingerweg 3. De optocht start om 15.00 uur.
Route Den Ham
De route is als volgt: Slingerweg, achter ‘De Beuk’ langs, Brinkstraat, Brink, Voorstraat, Roggestraat, Broekmaten, Kosterskamp, (tussenstop bij ‘Het Liefferdinck’), Kosterspad, Voorstraat, Molenstraat, Slingerweg. Bij slecht weer gaat iedereen ’t Muziekgebouw in. Tijdens de optocht zijn er twee paashazen die aan alle kinderen lekkernijen zullen uitdelen. Als je meedoet kun je ook een prijs winnen.
Er zijn drie leeftijdsgroepen (1 t/m 4 jaar, 5 t/m 8 jaar en 9 t/m 12 jaar) en voor elke groep zijn er drie prijzen. Maak thuis even een kaartje aan je palmpasenstok met daarop je naam en je leeftijd, zodat de jury duidelijk kan zien hoe je heet en tot welke leeftijdsgroep je behoort.
Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Hardenberg overzicht optochten
Bron en foto: Muziekvereniging Juliana Den Ham