In 2017 is de Aziatische hoornaar voor het eerst in Nederland gezien. Nu zijn voor het eerst ook in de provincie Overijssel bevestigde waarnemingen gedaan van de Aziatische hoornaar, bij Markelo.
Dit jaar werd de invasieve exoot ook al gevonden in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Utrecht. De Aziatische hoornaar eet veel honingbijen, wilde bijen en andere insecten en is daarom op de zogeheten Unielijst geplaatst. Een lijst met planten en dieren die moeten worden aangepakt. Die aanpak houdt onder meer in dat vestiging en verspreiding moet worden voorkomen.
In Nederland is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verantwoordelijk voor de opsporing van Aziatische hoornaars, en is de provincie verantwoordelijk voor de bestrijding. Vorig jaar werden alle Aziatische hoornaars gezien in de zuidelijke helft van Nederland, met een noordelijke uitschieter in Meppel. Om te zorgen dat deze invasieve exoot zich hier niet verder verspreidt, is het belangrijk dat de nesten snel opgespoord en vernietigd worden. Zonder waarnemingen kunnen de NVWA en de provincies niet in actie komen.
Als de Aziatische hoornaar alleen is, is hij niet agressief of opdringerig. Hoewel de kans om door een hoornaar te worden gestoken heel klein is (ze zijn een stuk minder agressief dan normale wespen), kan het dodelijk zijn wanneer ze besluiten in groep aan te vallen of als u allergisch bent. Maar in nabijheid van zijn nest kan hij, net als andere wespen, wel erg defensief worden. Je kunt dan ook het best uit de buurt blijven van actieve nesten. Net als gewone wespen kan de Aziatische hoornaar steken. Aziatische hoornaars zijn actief van april tot november, met een piek in augustus en september.
Ziet u dus een grote donkere wesp, waarvan het achterlijf bijna geheel zwart is met een kleine geeloranje vlek, en waarbij de poten gele uiteinden hebben? Probeer hem te vangen of maak er een foto van en dien een melding in via Waarneming.nl. Dat kan ook zonder je eerst te registeren via deze link.