John TiemanHARDENBERG - John Tieman vervangt Björn Zwikker als hoofd opleiding onderbouw van HHC Hardenberg. Hij neemt de functie per direct over.

Tieman is geen onbekende binnen de vereniging. Hij was jaren jeugdtrainer bij HHC totdat hij de overstap maakte naar het betaalde voetbal. Maar afgelopen zomer keerde hij na een jaar FC Twente en twee jaar De Graafschap weer terug bij HHC. Hij is nu trainer van Onder 11-1. Tieman is ambitieus, zo blijkt uit zijn plannen. Hij gaat bijvoorbeeld bezig met een betere planning voor trainers. “Een jaarplanning die is opgedeeld in cyclussen van vier weken. Daarin behandelen we alle voetbalthema’s die de kinderen moeten leren op deze leeftijd. We behandelen alles, maar wel gestructureerd”, zegt hij. “Er moet structuur in komen en meer samenwerken. Dan maken we spelers pas echt beter. Als er een lijn in zit, kun je spelers meer bieden.”

De trainer is voorstander van het zogenaamde Twin Games-principe. Dat is een wedstrijd op een kwart van een normaal speelveld. Hierdoor krijgen jonge spelers vaker de bal, waardoor ze beter worden. De ruimtes zijn een stuk kleiner, waardoor spelers vaker zelf situaties moeten oplossen. “Als wij alles voorzeggen, dan worden de spelers niet beter”, zegt Tieman. “Bij de Twin Games zijn de spelers de baas over de eigen wedstrijd. We spelen nu ook al de oefenduels zo. Op een kleiner veld, met andere regels en zonder scheidsrechter. Je ziet dat kinderen dat veel leuker vinden. We hebben veel creatieve spelers en dit past perfect bij hen.”

Het bestuur van HHC Hardenberg is blij met de aanstelling van Tieman. “Door zijn inmiddels jarenlange ervaring in het pupillenvoetbal denken we met John een prima vervanger gevonden te hebben”, zegt bestuurslid Jan Veneman.