NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

HARDENBERG - Als Meest toegankelijke gemeente van Nederland, organiseert de gemeente Hardenberg op 28 september 2019 het Special Olympics Regionaal Evenement in Hardenberg. Op de Sportboulevard in Hardenberg strijden zo’n 150 tot 200 verstandelijk beperkte sporters uit heel Nederland tegen elkaar in de sporten atletiek, zwemmen en gymnastiek.

Het Special Olympics Regionaal Evenement regio Oost sluit goed aan bij de ambities van de gemeente, op het gebied van sport maar zeker ook op het gebied van toegankelijkheid.

In het voorjaar van 2018 is de gemeente Hardenberg uitgeroepen tot de Meest toegankelijke gemeente van Nederland. Een titel die de gemeente in 2018 en 2019 mag voeren.

Iedereen doet mee in de gemeente
De gemeente werkt samen met verschillende organisaties om de titel verder vorm te geven. Er wordt hierbij gekeken naar inclusie in brede zin. “Vaak denken mensen bij inclusie of toegankelijkheid alleen aan mensen met een fysieke beperking”, vertelt wethouder Gitta Luiten. “Maar wij kijken er veel breder naar. Het gaat erom dat iedereen mee kan doen in de gemeente Hardenberg. Ook mensen voor wie dat niet zo eenvoudig is. Je kunt dan denken een mensen met een sociale, verstandelijke of psychische beperking.”

Breedtesport in Hardenberg Volgens wethouder Martijn Breukelman is sport daarbij een uitstekend middel voor. “Door sport komen mensen uit alle hoeken van de gemeente en alle lagen van de bevolking samen, om dat te doen wat ze leuk vinden. Sport zorgt voor sociale verbinding en natuurlijk is sport ook gewoon heel gezond”, aldus de wethouder.

De gemeente Hardenberg zet al jaren flink in op de breedtesport. Met de ondersteuning van sportclubs en sportvoorzieningen in de gemeente. Zo zijn alle velden van de sportverenigingen in de gemeente inmiddels voorzien van kunstgras. Ook zijn bij verschillende sportverenigingen G-teams actief.   

Special Olympics regionaal evenement
Special Olympics Nederland ondersteunt in heel Nederland regionale evenementen voor mensen met een verstandelijke beperking, in meer dan 20 verschillende sporten. In overleg met Special Olympics Nederland is gekozen voor de drie sporten atletiek, zwemmen en gymnastiek.

De organisatie van de Special Olympics Regionale Spelen in Hardenberg ligt in handen van de gemeente, de Stuw, het Platform Inclusie Hardenberg, het Alfa college en Baalderborg. Bij de sporten wordt de organisatie ondersteund door atletiekvereniging spurt’88, zwemvereniging de Grunte, Turn- en sportcentrum Hardenberg en de Dansfabriek.

Vrijwilligers
Het evenement wordt hoofdzakelijk begeleid door vrijwilligers. Deze vrijwilligers komen van de lokale sportverengingen, het Alfa college en diverse zorginstellingen. Ook inwoners uit de gemeente die het leuk vinden om te helpen zijn van harte welkom. Zij kunnen zich melden bij team Sport via 14 0523. 

Luister Live

Nu en Straks

Luister onderweg met TuneIn