NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

LANDELIJK - Een grote groep kinderen in de regio IJsselland ontvangt via de post een uitnodiging voor één of twee vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Deze vaccinaties beschermen kinderen individueel maar ook de bevolking tegen ernstige ziektes. Kinderen en jongeren krijgen de gratis RVP-vaccinaties op het consultatiebureau in de gemeente waar ze wonen. Dit geldt ook voor de extra vaccinatie tegen meningokokkenziekte voor jongeren die geboren zijn tussen 1 mei en 31 december 2004.

Extra vaccinatie tegen meningokokken
Dit najaar nodigen we jongeren die tussen 1 mei en 31 december 2004 zijn geboren uit voor een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Twee weken voor de vaccinatiedatum krijgen deze jongeren en hun ouders/verzorgers een oproepkaart van het RIVM en een uitnodiging van GGD IJsselland waarop staat waar en op welk tijdstip ze hun prik kunnen halen. We geven de vaccinaties op het consultatiebureau in de gemeente waar de jongere woont. De planning voor het najaar van 2018 met locaties en tijden staat op https://www.ggdijsselland.nl/. We vragen jongeren zoveel mogelijk op de fiets te komen, want bij sommige consultatiebureaus is er weinig parkeerruimte. Vergeten jullie je identiteitsbewijs niet?

Informatie over meningokokken
Kijk voor informatie over de vaccinatie tegen meningokokkenziekte op www.deelditnietmetjevrienden.nl, een speciale website van het RIVM. Via deze website kunnen jongeren ook chatten met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD. Voor vragen over de meningokokkenziekte- en vaccinatie kun je bellen met GGD IJsselland. Je kunt je vragen ook stellen tijdens een inloopspreekuur op een consultatiebureau bij jou in de buurt. Kijk voor de tijden op www.ggdijsselland.nl.

Andere vaccinaties in het RVP
Alle kinderen in Nederland krijgen een uitnodiging om mee te doen aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Kinderen krijgen voordat ze vier jaar worden verschillende vaccinaties uit het RVP. Als kinderen 9 jaar oud zijn nodigen we ze uit op het consultatiebureau voor twee vaccinaties: de DTP-vaccinatie die bescherming biedt tegen de ziektes difterie, tetanus en polio en de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond. In het jaar dat meisjes 12 jaar worden, krijgen ze met een paar maanden tussentijd twee keer een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl van het RIVM kun je de vaccinaties zien die je kind kan krijgen en tegen welke ziektes ze bescherming bieden. Hier staat ook informatie over mogelijke bijwerkingen.

Aandacht voor ieder kind
We hebben het vaccineren zo georganiseerd dat kinderen en hun ouders maar kort hoeven te wachten. Maar soms is er extra aandacht nodig. Bijvoorbeeld als er een administratieve vraag is, als mensen een andere taal spreken of als een kind gewoon bang is. Medewerkers van de afdeling Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland hebben hier veel ervaring mee en zorgen dat elk kind de nodige aandacht krijgt, zeker wanneer het kind prikken spannend vindt.

Luister Live

Nu en Straks

14:00-15:00
Non-Stop Maandagmiddag
15:00-18:00
Schijven voor Bedrijven (H)
18:00-20:00
Non-Stop Maandagavond
19:00-20:00
Duna
20:00-22:00
De Stamtafel

Luister onderweg met TuneIn