NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

boekenHARDENBERG - Op vrijdag 5 oktober, Nationale Ouderendag, wordt er in heel Nederland voorgelezen aan ouderen tijdens de Nationale Voorleeslunch.

Bibliotheken in de gemeente Hardenberg en Stichting De Stuw organiseren gezamenlijk op 10 locaties in de gemeente een Nationale Voorleeslunch. Ouderen kunnen zich kosteloos aanmelden voor één van de lunches.

De eerste vrijdag in oktober is jaarlijks uitgeroepen tot Nationale Ouderendag. De Nationale Voorleeslunch laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

Locaties
Op 10 locaties in de gemeente gaat een voorlezer het landelijke Voorleeslunchverhaal voorlezen:

  • Balkbrug: MFC ’T Trefpunt, Meppelerweg 34
  • Bergentheim: Veur Mekaar, Burgemeester Oprellaan 5
  • Dedemsvaart: De Baron, Julianastraat 54
  • Gramsbergen: De Binder, De Binder 11 Hardenberg: Bibliotheek, Parkweg 1a5
  • Kloosterhaar: ’T Haarschut, Dorpsstraat 17
  • De Krim: Buurtkamer, Planetenstraat 5a
  • Lutten: Dorpshuis, Middenweg 3
  • Mariënberg: De Grendel, Wicher Hentostraat 17
  • Slagharen: De Praam, Dr. Willemslaan 48

Nationale Voorleeslunchverhaal
In het Nationale Voorleeslunchverhaal van 2018 staat het thema ‘Mijn straat’ centraal. Dit thema roept bij veel mensen herinneringen op; voor kinderen was en is de straat waar ze woonden vroeger misschien wel meer dan nu, hun complete wereld. Het thema nodigt uit om met elkaar in gesprek te gaan. Zo wordt laten zien hoe verbindend verhalen zijn.

Deelname en aanmelden
Ouderen zijn welkom vanaf 10.30 uur onder het genot van een kopje koffie of thee. Daarna wordt het verhaal voorgelezen en rond 12.00 uur wordt er een lunch aangeboden. Deelname is geheel gratis! Wel is opgave vooraf vereist. Opgeven kan uiterlijk 28 september via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0523-270271. Geef bij de opgave duidelijk aan in welke plaats u wilt deelnemen. (Max. 20 personen per locatie)

Prettige dagbesteding
Samen met de Leescoalitie, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, willen we hiermee laten zie dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Met onze deelname aan de Voorleeslunch benadrukt de bibliotheek haar belangrijke rol in het sociale domein.

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum en de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Luister Live

Luister onderweg met TuneIn