NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

Gemeentehuis HardenbergHARDENBERG - De gemeente Hardenberg wil elektrisch rijden stimuleren en daarom meer openbare laadpalen plaatsen.

Elke kern in de gemeente Hardenberg moet de beschikking krijgen over een openbare laadpaal. Daarnaast kunnen inwoners uit de gemeente Hardenberg een aanvraag indienen voor een openbare laadpaal in hun omgeving op openbaarladen.nl/hardenberg. Wethouder Falco Bruinsma: “Rijden in een elektrische auto is beter voor het milieu en verlaagt de CO2 uitstoot.

Steeds meer mensen overwegen dan ook om een elektrische auto te kopen. Een van de overwegingen daarbij is of er voldoende mogelijkheden zijn om de auto op te laden. Daar willen wij samen met de inwoners en Plaatselijk Belangen voor zorgen.” Samen met 43 gemeenten in de provincies Gelderland en Overijssel is de gemeente Hardenberg onderdeel van de ‘Overijsselse en Gelderse aanpak voor slim openbaar laden’. De komende jaren wordt in al deze gemeenten zogenaamde slimme openbare laadpalen geplaatst.

Elke kern voorzien van een openbare laadpaal
De gemeente Hardenberg wil elke kern groter dan 1000 inwoners voorzien van een openbare laadpaal. Waar deze komt te staan wordt in overleg met de Plaatselijk Belangen bepaald. Met de Plaatselijk Belangen uit de kernen kleiner dan 1000 inwoners gaat de gemeente in gesprek om te bepalen of ook hier behoefte is aan een openbare laadpaal. Is die behoefte er, dan wordt samen met de Plaatslijk Belangen bepaald waar de openbare laadpaal komt te staan. Daarnaast kunnen inwoners, forenzen en werkenden uit de gemeente Hardenberg een openbare laadpaal in hun eigen omgeving aanvragen via www.openbaarladen.nl/hardenberg. Zo wordt het voor mensen die niet op eigen terrein een laadpaal kunnen plaatsen, gemakkelijker om een elektrische auto aan te schaffen.

Elektrisch rijden op duurzame energie door slim laden
De stroom voor de laadpalen wordt geleverd door Enexis Groep en Alliander. Zij kiezen voor slim laden. Dat wil zeggen dat met slim laden elektrische auto’s sneller laden als duurzame energie en zon en wind volop beschikbaar is. “Slim laden draagt nog meer bij aan een schonere lucht, minder CO2 uitstoot en gebruik van duurzaam opgewekte energie. Dit past binnen de doelstellingen van Hardenberg als groene gemeente”, aldus wethouder Bruinsma.

Ecotap biedt laagste prijs
Het bedrijf Ecotap gaat de laadpalen plaatsen in de openbare ruimte, in samenwerking met laadpaalspecialist Allego. De kosten voor e-rijders zijn laag gehouden. 1 kWh kost ong. 15 cent. Dit is 1/3 van de kosten voor fossiele brandstoffen. Ecotap en Allego hebben drie jaar de exclusieve rechten voor het plaatsen en exploiteren van de openbare laadpalen.

Luister Live

Nu en Straks

12:00-14:00
Brinkys Luchtige Lunch
14:00-16:00
Music Memories (H)
16:00-18:00
De Stamtafel (H)
17:00-18:00
Non-Stop Dinsdagavond
19:00-21:00
Dutch Blues Radio

Luister onderweg met TuneIn