NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

HARDENBERG / STEENWIJK - De genomineerden voor de Cultuurprijs en Talentprijs 2018 zijn bekend.

Voor de Cultuurprijs komen Spijkers en Spijkers, Jolmer Versteeg en Daniel Rowland in aanmerking. Voor de Talentprijs zijn de kanshebbers: Roza Herwig, Tiemen Stemerding en Willemijn Calis.

Op donderdag 4 oktober worden de prijzen uitgereikt in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk. Het publiek kan vanaf vandaag stemmen op hun favoriet via www.cultuurprijsoverijssel.nl. Stemmen kan tot maandag 10 september.

Nominaties Cultuurprijs
De jury heeft de volgende drie nominaties gekozen voor de Cultuurprijs:

 •  Spijkers en Spijkers
  Truus en Riet Spijkers zijn tweelingzussen, geboren in Hardenberg. Ze zijn afgestudeerd aan de modeafdeling van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Het duo heeft sinds 2001 een modelabel met een direct herkenbare stijl. Het duo brengt jaarlijks een collectie uit met shows in Parijs, Londen en Milaan. De creaties van Spijkers en Spijkers worden wereldwijd verkocht. Het duo heeft internationaal een naam opgebouwd als toonaangevende ontwerpers en huisontwerpers van koningin Máxima. In 2017 is het duo geselecteerd als ontwerpers voor de Alzheimer SOCKS. Ze hebben zich belangeloos ingezet voor dit doel. Het ontwerp is door het grote publiek goed ontvangen en breed (onder alle lagen van de bevolking) verkocht. Het duo ontving talloze onderscheidingen en prijzen voor hun werk en kreeg in 2013 de Prins Bernard Cultuur Prijs Modestipendium: De meest prestigieuze en Koninklijke onderscheiding voor modeontwerp in Nederland.
 • Jolmer Versteeg
  Jolmer Versteeg is een Zwolse theaterregisseur, docent drama en artistiek leider van de theatergroep De Jonge Honden. Als regisseur van theatergroep De Jonge Honden maakt Jolmer al vele jaren locatietheater op hoog niveau, waaronder afgelopen jaar de grootschalige productie Operatie IJssellinie over een verborgen stuk geschiedenis. Onlangs was Jolmer als tweede regisseur betrokken bij het theaterspektakel De Wilde Deerne. Met zijn grote daadkracht en creatief talent is Jolmer in staat om grote groepen te enthousiasmeren voor theater.
 • Daniel Rowland
  Violist Daniel Rowland is als zoon van Brits-Nederlandse ouders opgegroeid in Weerselo. Hij is actief als solist, kamermusicus en concertmeester. Als solist maakte hij in 1992 zijn debuut in het Concertgebouw in Amsterdam. Naast zijn solistisch werk is David vooral ook actief als speler van verschillende kamermuziekensembles,waaronder het wereldberoemde Brodsky Quartet. Met dit strijkkwartet trad hij inwaaronder het wereldberoemde Brodsky Quartet. Met dit strijkkwartet trad hij inaugustus 2017 op tijdens het Prinsengrachtconcert. Rowland is een pleitbezorger vanmuziek uit de 20e en 21e eeuw. In 2005 richtte hij het Stift InternationaalMuziekfestival voor muziekstudenten op, dat plaatsvindt op Het Stift in Weerselo.

Nominaties Talentprijs
De jury heeft de volgende drie nominaties gekozen voor de Talentprijs:

 • Roza HerwigRoza
  Herwig is een Zwolse zangeres, sopraan en violiste. Roza studeerde viool aanhet Conservatorium van Utrecht en volgt nu een studie klassieke zang aan hetConservatorium van Amsterdam. Ze won prijzen bij het Prinses Christina Concours enhet Britten Viool Concours. Sinds haar negende speelt ze in jeugdorkesten en ze is nudrie jaar concertmeester van het Britten Jeugd Strijkorkest. Naast zingen envioolspelen geniet ze van toneelspelen.
 • Tiemen Stemerding
  Tiemen Stemerding is geboren in Enschede en heeft na zijn vooropleidingTheaterdans aan het Kottenpark College in Enschede een vakopleiding gevolgd aanCodarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Tijdens zijn stage bij SkånesDansteater in Malmö maakte hij deel uit van het ensemble van twee producties vanBen Wright. In 2017 werkte hij voor een project bij Habemus Corpus Dance Companyonder leiding van Miquel G. Font in Barcelona. In datzelfde jaar begon hij als danserbij Stadstheater Bielefeld. Na de zomer begint Tiemen aan zijn nieuwe baan bijSkånes Dansteater.
 • Willemijn Calis
  Willemijn Calis is een beeldend kunstenaar, geboren en getogen in Enschede. In 2009verliet zij haar woonplaats om in Amsterdam te gaan studeren, om vervolgens weerterug te keren naar Enschede. Behalve schilderen wisselt zij tussen tekenen, stopmotionanimatie, performance en audiowerk. De grote thema’s in ieders leven zettenhaar aan tot reflectie en worden omgezet in werk. In haar maakproces – zo schrijft zijzelf op haar website - laveert zij voortdurend tussen de wens autonoom werk temaken en de drang iets zinnigs te zeggen. Deze tegenstrijdige gedachte maakt dat zijaltijd op zoek is naar wat de beste vorm is.

De jury
De jury bestaat dit jaar uit interim-voorzitter Wim Fiselier, Peter Schoof, Kees Schafrat, WiljaJurg en Marianne van de Steeg.

Winnaars 2017
In 2017 won rappers duo Rico en Sticks de Cultuurprijs. Rico en Sticks zijn al jaren actief ennog steeds razend populair. Met zorgvuldige geformuleerde raps geven ze een haarscherpcommentaar op de populaire cultuur. De raps en geluidscollages die zij maken, leggen opeen bijzondere en samenhangende manier de verbinding met muziekstromen.

Het negenjarige pianotalent Evander Eijsink uit Hengelo won de Talentprijs. Een kleine jongen met een groot talent. Niet omdat hij zo goed een moeilijk stuk kan spelen, maar omdat bij hem de muziek van binnenuit komt. De jury was onder de indruk van zijn talent!

Het ontstaan
De prijzen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, RTV Oost, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia. Vanaf 2014 hebben de partijen de handen ineengeslagen, met als doel de verschillende kunst- en cultuurvormen inde provincie onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Sinds vorig jaar is er ookeen samenwerking met NDC mediagroep, want cultuur (ver)bindt, creëert trots en is medebepalend voor de identiteit van de samenleving, ook in Overijssel.

Luister Live

Luister onderweg met TuneIn