NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

Gemeentehuis HardenbergHARDENBERG - Team Beter Wonen is de winnaar van de Energy Battle Hardenberg.

Dat maakte wethouder Falco Bruinsma op 24 mei in het gemeentehuis bekend. Het team streed gedurende zes weken tegen team Ons Bint Zunig om zo veel mogelijk energie te besparen. De familie Dalhuizen bespaarde als gezin het meest. Met de Energy Battle Hardenberg willen gemeente, Beter Wonen Vechtdal en De Stuw inwoners bewust maken van de mogelijkheden om energie te besparen.

De deelnemers haalden de afgelopen weken alles uit de kast om energie te besparen. Van de was buiten drogen, tot de thermostaat een graadje lager en sneller douchen. Dat al die eenvoudige dingen bij elkaar best wat opleveren blijkt uit de resultaten van de Battle.

Gemiddeld bespaarden de teams 14% op stroom en bijna 15% op gas ten opzichte van hun verbruik vorig jaar. Hierbij is rekening gehouden met de weersomstandigheden. Als deze besparing doorzet dan scheelt dat een gemiddeld gezin 220 m3 gas en 480 kWh stroom op jaarbasis. En dat is toch € 240 per jaar. Wethouder Falco Bruinsma was onder de indruk van de resultaten.

“De Energy Battle laat echt zien, dat je door bewust omgaan met je energieverbruik flink kunt besparen op de energierekening. Alle kleine beetjes helpen en iedereen kan het. Een mooi resultaat van deze eerste Energy Battle Hardenberg”, aldus de wethouder. Hij nodigde ter plekke de winnaars en energiecoaches uit om binnenkort een kijkje te komen nemen in het gemeentehuis.

Speuren naar energievreters
Bij de start van de Battle ontvingen de deelnemers een Wattcher. Met dit apparaat konden ze hun stroom- en gasverbruik bijhouden. Met behulp van de Wattcher gingen de deelnemers als echte speurders op zoek naar de energievreters in hun huis. De waterkoker, koelkasten maar ook het lampje van de afzuigkap bleken veel stroom te verbruiken.

Hulp van Energiecoaches
Tijdens de Battle konden de deelnemers ook hulp inroepen van een Energiecoach. Dit is een getrainde vrijwilliger die bewoners kosteloos helpt om met eenvoudige oplossingen de energierekening te verlagen. De familie Dalhuizen, die als gezin het meest bespaarde, schakelde een energiecoach in. De familie is zeer te spreken over de coach, die hen goed op weg hielp met praktische tips.

Vervolg
De deelnemers geven aan zeker door te gaan met het bewust omgaan met energie besparen. Ook coördinator Klaas Bouwman van De Stuw is heel tevreden over de Battle. “De deelnemers waren en zijn nog steeds enthousiast. Of de Battle een vervolg krijgt dat gaan we als samenwerkende partijen later dit jaar beslissen. Wat mij betreft is een tweede editie zeker gewenst”, vertelt Klaas.

Luister Live

Luister onderweg met TuneIn