NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

SLAGHAREN - Maandelijks organiseert de activiteitencommissie van FotoSlag activiteiten die aansluiten bij hetgeen wat tijdens de voorgaande clubavond is behandeld.

Ditmaal ging het uitstapje richting tapijtstad Genemuiden. Leden dachten om hier over een fluwelenpluis te kunnen gaan lopen om hun juiste kiekje te kunnen maken. Al gauw bleek het fluwelenkleed te veranderen in oer ouderwetse kokos- en sisalmatten. Het maken van vloerbedekking in Genemuiden begon al vroeg in de 16e eeuw met het weven van biezenmatten als huisvlijt.

Vanaf 1920 werden kokos- en sisalmatten gemaakt, eerst handmatig en vanaf 1926 ook in fabrieken op weefmachines. Later volgde de productie van geweven wollen tapijt. Het is dan ook vanzelfsprekend dat Genemuiden een museum bezit, waarin de geschiedenis van het maken van biezenmatten en kokosmatten tot het tuften van kunstgras is vastgelegd en wordt getoond. Tijdens de demonstraties en uitleg werden kokoslopers geweven en in de werkplaats werden japanmatjes en ruigematten geweven.

In de matten worden veel gekleurde garens verwerkt voor de diverse patronen en dat leverde mooie plaatsjes op voor de amateurfotografen uit Slagharen. Wie enkele foto’s van ons oudste fabrikant van biezenmatten, vloerbedekking,kokosmatten of karabiestas wil zien kan een kijkje nemen op de site van FotoSlag.

Luister Live

Nu en Straks

Luister onderweg met TuneIn