NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

Prijswinnaars FMDV foto Piet van DijkANNERVEENSCHEKANAAL - Else Wijnhoff uit Beilen heeft de eerste prijs gewonnen van de Fotomanifestatie Drenthe en Vechtdal (FMDV).

De jury was onder de indruk van de diagonale lijnen, de hoge horizon en de gespiegelde figuren van de foto van het lid van fotoclub BeFoAm.

Deze foto heeft een ijzersterke compositie die nog eens benadrukt wordt door het hoge contrast. Dit laatste zal nog meer tot zijn recht komen als de foto op witter papier wordt geprint - jury FMDV

De FMDV beleefde dit keer de vijftigste editie. De jubileumeditie van de fotowedstrijd en -expositie voor leden van fotoclubs uit Rayon 03 van de Fotobond werd georganiseerd door fotoclub GiAF uit Gieten. Elf clubs uit Drenthe en het Vechtdal leverden het fotomateriaal voor de tentoonstelling in de waterstaatskerk en restaurant de Heerencompagnie in Annerveeschekanaal. 

De leden hadden ongeveer 180 foto’s ingezonden. Het thema was vrij, wat een grote diversiteit aan foto’s opleverde. De grote diversiteit zorgde voor een lastige opgave voor de juryleden Kees van de Veen, Karel Hulskers en Sabine Theijs. Het was voor het trio niet een kwestie van alleen appels met peren vergelijken, maar er waren volgens het trio ook nog ananassen en bananen te zien. ,,Juist deze diversiteit van het ingezonden werk laat zien dat er niet één definitie is van wat een goede foto is.

De jury heeft foto’s gezien die een perfecte beheersing van scherpte, compositie, contrast en kleur tonen. Maar ook foto’s waarin de ‘regels’ van goede fotografie niet helemaal, of helemaal niet, zijn gevolgd en die ons toch - of misschien wel juist - intrigeerden.”

Uiteindelijk bleken de juryleden aardig op één lijn te zitten wat betreft de winnende foto’s. ,,Stuk voor stuk foto’s die de aandacht pakken en waar je lange tijd naar kan blijven kijken. Deze foto’s gaan verder dan het vastleggen van de werkelijkheid; ze tonen de visie van de fotograaf”, aldus het oordeel van de jury.

De jury van de FMDV kwam tot de volgende uitslag:

  1. Else Wijnhoff (fotoclub BeFoAm uit Beilen)
  2. Ab van Dalen (fotoclub Afovera uit Assen)
  3. Berty de Wit (fotoclub de Wolden uit Ruinen)
  4. Bé van der Veen (fotoclub BeFoAm uit Beilen)
  5. Ab van Dalen (fotoclub Afovera uit Assen)
  6. Tinus Meilink (fotoclub Hardenberg)

De jury besloot om ook twee eervolle vermeldingen uit te delen. Deze gingen naar Dianne Dijenborgh (AFV Goedlicht uit Coevorden) en Henry Koops (fotoclub GiAF uit Gieten).

De Fotomanifestatie Drenthe en Vechtdal met het mooiste fotowerk van amateurfotografen uit deze regio is nog tot en met 2 februari te zien in de waterstaatkerk en restaurant De Heerencompagnie aan Greveling 117 in Annerveenschekanaal te zien. De openingstijden van de expositie zijn woensdag en donderdag van 12.00 tot 17.00 uur en vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Juryrapport.

1e prijs Else Wijnhoff1. Else Wijnhoff (fotoclub BeFoAm uit Beilen)
De diagonale lijnen, een hoge horizon en gespiegelde figuren: deze foto heeft een ijzersterke compositie die nog eens benadrukt wordt door het hoge contrast. Dit laatste zal nog meer tot zijn recht komen als de foto op witter papier wordt geprint.

2e prijs Ab van Dalen2. Ab van Dalen (fotoclub Afovera uit Assen
Een verrassende foto die theatraal is zonder ‘over the top’ te zijn. Een bijzonder verhaal, dat tot zijn recht komt door de goed uitgevoerde beeldbewerking en mooie belichting. De fotograaf heeft de juryleden aangenaam weten te verrassen met hun eigen keuze voor een gefotoshopt beeld.

3e prijs Berty de Wit3. Berty de Wit (fotoclub de Wolden uit Ruinen)
Een natuurfoto die meer is dan een registratie en waar maar liefst drie verhaallijnen samenkomen. De fotograaf is er in geslaagd het beslissende moment vast te leggen. In een ideale situatie zou er nog iets meer licht toegevoegd kunnen worden, al is daar in een beslissend moment uiteraard zelden gelegenheid voor.

4e prijs Bé van der Veen4. Bé van der Veen (fotoclub BeFoAm uit Beilen)
Sterk beeld waarin de krachtige kop mooi afsteekt tegen de zachte wollige omgeving. Een serene foto, mede dankzij de vierkante compositie en de eenheid in de kleuren.

5e prijs Ab van Dalen5. Ab van Dalen (fotoclub Afovera uit Assen)
Een klassiek, schilderachtig beeld dankzij de historische setting in combinatie met de stoom, het tegenlicht en de warme gloed op de trein. Wij waren wat verdeeld over het niet goed kunnen zien van de interactie tussen de twee personen.

6e prijs Tinus Meilink6. Tinus Meilink (fotoclub Hardenberg)
Een foto die tegelijkertijd rust en onheil lijkt te bevatten. Door het silhouet van de berg laag in beeld te plaatsen, ligt de nadruk op de donkere wolk links en de kleurrijke lucht rechts. Het zwart-rode passe-partout doet naar onze mening afbreuk aan de foto.

EV Dianne DijenborghEervolle vermelding Dianne Dijenborgh (AFV Goedlicht uit Coevorden)
Deze fotograaf heeft duidelijk gevoel voor esthetiek. De donkere lijnen die het water heeft gecreëerd in het zand vormen een mooie omlijsting van de lichte grassprieten die in de spotlight lijken te staan.

EV Henry KoopsEervolle vermelding Henry Koops (fotoclub GiAF uit Gieten)
Het contrast tussen de dansende figuren op de roze muur en de stilstaande vrouw in het groene vest levert een humoristisch beeld op. De keuze om de foto aan te snijden en er een breedbeeldcompositie van te maken werkt goed.

Luister Live

Nu en Straks

14:00-16:00
Music Memories (H)
16:00-17:00
Non-Stop Vrijdagmiddag
17:00-18:00
DolFijn (H)
18:00-19:00
Vechtdal Politiek
19:00-20:00
Non-Stop Vrijdagavond

Luister onderweg met TuneIn