NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

NOS-weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke (onlangs gastspreker op de klimaatconferentie van het Waterschap in Dalfsen) gaat de komende dagen met Nederlandse toplui uit het bedrijfsleven tijdens de 2-graden expeditie op Spitsbergen bekijken wat de gevolgen zijn voor de opwarming van onze aarde. Hij wordt vergezeld door verslaggever Martijn Bink (broer van de Dalfser fotograaf Paul Bink) en cameraman Ruben Kocx. Samen maken ze hier een documentaire voor de NOS.

Nergens ter wereld gaat de opwarming zo snel als in het Arctisch gebied. Het zee-ijs op de Noordpool trekt zich steeds verder terug, in fjorden waar altijd ijs lag is nu open water en gletsjers worden razendsnel kleiner. De topmensen vertegenwoordigen bedrijven als de Rotterdamse haven, Schiphol, de Gasunie en ING. Behalve dat ze met eigen ogen het smeltende ijs kunnen zien, worden ze bijgepraat over de meest recente wetenschappelijke gegevens hierover.

Klimaatjournalist Bernice Notenboom organiseerde de trip naar Spitsbergen. Met haar 2-graden expeditie wil ze het klimaatakkoord van Parijs onder de aandacht brengen en wat er nodig is om het doel van dit akkoord te halen. Door ter plekke de discussie aan te gaan hoopt Notenboom dat de bedrijven gaan inzien dat ze meer moeten gaan doen om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te verlagen zodat de opwarming van de aarde onder de 2 graden blijft.

Satellieten van ESA en NASA houden het ijsverlies op de Noordpool nauwkeurig in de gaten.
“Ik ben bezorgd. Voorspellingen geven aan dat het ijs op de Noordpool in de zomermaanden helemaal zal verdwijnen ergens tussen 2020 en 2050”, aldus Mark Drinkwater van ruimtevaartorganisatie ESA. Hij verwacht dat de gevolgen wereldwijd te merken zullen zijn. “Als het ijs bij de Noordpool verdwijnt, kunnen we wereldwijd hogere temperaturen verwachten. Het ijs werkt als een soort thermostaat voor de rest van de wereld. Maar helaas zien we het ijs van jaar tot jaar meer verdwijnen. Het helemaal verdwijnen ervan zal mogelijk de opwarming versnellen. Ook al is het in het Noordpoolgebied al jaren warmer dan normaal, dit jaar is nog weer extra bijzonder. Het opbreken van het zee-ijs is dit jaar eerder dan andere jaren, vanwege de nog weer hogere temperaturen dit jaar.”

De 2-graden expeditie komt vlak na een andere poolexpeditie van Bernice Notenboom. Begin april reisde de klimaatjournaliste met twee andere poolreizigers op ski’s naar de geografische noordpool. Tijdens deze tocht deed zij ruim duizend sneeuw- en ijsmetingen voor de ESA en NASA.
Op Spitsbergen is een grondstation van de ruimtevaart, waar beelden van meer dan tien satellieten bijna realtime de situatie op de Noordpool laten zien. Volgende week wordt het station bezocht door captains of industry. (bron: NOS)

Luister Live

Luister onderweg met TuneIn