NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

indiemonument2HARDENBERG - Ieder jaar wordt er op 15 augustus bij het Indiëmonument in Hardenberg stil gestaan bij de slachtoffers van de oorlog in Nederlands-Indië en Japan.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Japan Nederlands-Indië binnenviel. Na de capitulatie van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) op 9 maart 1942 werden de soldaten gevangen genomen en te werk gesteld. Onder meer aan de beruchte Birma-spoorweg, wat vele duizenden slachtoffers gekost heeft. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en werd de bezetting van Nederlands-Indië opgeheven.

In Hardenberg herdenken wij daarom elk jaar op 15 augustus de jongens die in Indië zijn gesneuveld en de worden eveneens de slachtoffers van de Japanse bezetting herdacht. Deze herdenking is minder bekend dan de herdenking van 4 mei, wellicht omdat het hier om een "vergeten groep" gaat. Iedereen kent de verhalen over de tweede wereldoorlog, omdat Nederland daar middenin zat en er ook op de scholen en in de media altijd aandacht voor is.

Op 15 augustus kwam met de capitulatie van Japan een einde aan deze oorlog. Maar dat de oorlog in voormalig Nederlands-Indië begon met deze capitulatie is voor velen onbekend. Echter niet voor diegenen die er zijn heengezonden en daar hun kameraden verloren, of al die Nederlanders die in de Japanse interneringskampen hebben gezeten. Beide groepen worden nog dagelijks met de herinneringen aan deze periode geconfronteerd. Daarom staan er in het Indiëplantsoen aan de vecht twee monumenten met de teksten "Niet Weer" en "Nooit Meer". En daarom houdt de Stichting Indië Monument Hardenberg steeds weer een herdenking.

indiemonument1Dus als u hierbij wil zijn om uw respect aan de gesneuvelde Hardenbergse jongens en de slachtoffers van de Japanse bezetting te tonen, kom dan op 15 augustus naar het Indiëplantsoen achter de Voorveghter. De herdenking begint om half acht met een welkomstwoord en toespraak namens de Stichting Indië Monument Hardenberg gevolgd door een gedicht door Frank Haar, een toespraak namens de kampslachtoffers en een woord namens de gemeente door de heer Janssen.

Dan zal er om acht uur twee minuten stilte zijn om de gesneuvelden en slachtoffers nooit meer te vergeten. De herdenking zal worden besloten met een bloem en kranslegging door diverse vertegenwoordigers uit de gemeente namens nabestaanden, veteranen, gemeente, het 4 meicomité en overige belangstellenden. Hierna is er in de Voorveghter nog gelegenheid om een kop koffie of thee met elkaar te drinken.

Steeds weer zullen wij herdenken opdat wij het nooit weer zullen vergeten en de hoop uitspreken dat het niet weer zal gebeuren.

Voor meer informatie indiemonument-hardenberg.nl

 

In het NOOS Magazine van 8 augustus zullen we aandacht besteden aan deze herdenking en de achtergrond daarvan.

Luister Live

Nu en Straks

14:00-18:00
Sportradio
18:00-20:00
De Radioshow
20:00-21:00
Soulution
21:00-23:00
Dutch Blues Radio (H)
23:00-23:59
Non-Stop Zaterdagnacht

Luister onderweg met TuneIn