NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

zonnepanelen1HARDENBERG/OMMEN - De gemeentes Hardenberg en Ommen ondersteunen huiseigenaren bij het energieneutraal maken van hun woning. Huiseigenaren kunnen deelnemen aan gratis workshops om zich voor te bereiden op een verbouwing. Ook kunnen ze ondersteuning krijgen van een energieneutraal coach. De eerste workshop is op 12 december in Oudleusen.

Het energieneutraal maken van een woning is een ingrijpende en kostbare verbouwing. Om woningeigenaren hierbij te ondersteunen is het project Energieneutraal Verbouwen West-Overijssel gestart. De gemeentes Hardenberg, Dalfsen, Ommen, Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland werken hierbij samen met stichting Pioneering. Met het project wordt invulling gegeven aan de ambities van de provincie op het gebied van nieuwe energie.

De provincie Overijssel wil in 2023 20% nieuwe energie opwekken in de provincie. Dit is een flinke doelstelling waarvoor ook in de woningbouw vernieuwende aanpakken nodig zijn. Binnen de provinciegrenzen is ervaring opgedaan met het in 2016 afgeronde project ‘Proeftuin energieneutraal renoveren’. Hieruit bleek dat met een standaard aanpak, energieneutraal verbouwen voor zowel woningeigenaren als lokale bedrijven eenvoudiger kan worden. Daarnaast bleken deelnemers vooral behoefte te hebben aan een onafhankelijk deskundige.

De gezamenlijke gemeentes hebben aan de hand van de opgedane ervaring het project Energieneutraal Verbouwen West-Overijssel opgezet. Hiermee willen de gemeentes ervoor zorgen, dat huiseigenaren de stap om hun woning energieneutraal te verbouwen makkelijker zetten. In het project wordt een standaard aanpak voor energieneutraal verbouwen ontwikkeld. Daarnaast worden onafhankelijke energieneutraal coaches ingezet om de huiseigenaren te begeleiden. Om huiseigenaren te informeren en voorbereiden worden verschillende workshops georganiseerd en kunnen zij een energieneutraal huis bezoeken.

Bij de standaard aanpak worden ook lokale bedrijven betrokken. Zij worden in contact gebracht met bedrijven die al een aanpak of concept hebben ontwikkeld. Bedrijven die deelnemen kunnen binnen het project kennis uitwisselen en hun aanbod voor woningeigenaren versterken of uitbreiden.

Eigenaren van een vrijstaande of 2-onder-1-kapwoning kunnen deelnemen aan het project en ter voorbereiding op hun verbouwing deelnemen aan verschillende workshops. De eerste workshop wordt gehouden op 12 december van 19.30 tot 21.30 uur in ontmoetingscentrum De Wiekelaar, G.W. Spiegelstraat 6 in Oudleusen. Tijdens deze workshop krijgen huiseigenaren uitleg over wat energieneutraal inhoudt en wordt aandacht besteed aan maatregelen, kosten en financiering. De workshop is gratis toegankelijk. Aanmelden kan via de website van het energieloket onder het kopje Energieneutraal Verbouwen. Voor Hardenberg is dat www.energieloket-west-overijssel.nl/gemeente/hardenberg en voor Ommen www.energieloket-west-overijssel.nl/gemeente/ommen

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname kunnen zich melden bij het energieloket van de gemeente of bij de stichting Pioneering (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Luister Live

Nu en Straks

14:00-15:00
Non-Stop Maandagmiddag
15:00-18:00
Schijven voor Bedrijven (H)
18:00-20:00
Non-Stop Maandagavond
19:00-20:00
Duna
20:00-22:00
De Stamtafel

Luister onderweg met TuneIn