NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

VisualisatieDEDEMSVAART/OMMEN/HARDENBERG - Duurzaam energiebedrijf Raedthuys Pure Energie heeft een idee voor een grondgebonden zonnepark en wil dit toelichten tijdens een informatiebijeenkomst op 23 januari in buurthuis Ommerkanaal.

Dit park is beoogd tussen de twee zuidelijke windmolens van Windpark De Veenwieken, ten zuiden van Dedemsvaart. Het idee verkeert in een pril stadium. Eerst wil Raedthuys Pure Energie in gesprek met de omgeving.

Ontstaan uit Windpark De Veenwieken
Het idee voor dit zonnepark vloeit voort uit Windpark De Veenwieken. Raedthuys Pure Energie realiseert vier van de tien windmolens. Hierdoor heeft het bedrijf contact met de betreffende eigenaar van de gronden waar enkele windmolens komen. Deze grondeigenaar staat ook open voor een zonnepark. Door windmolens en een zonnepark te combineren, kan er op deze locatie meer duurzame energie worden opgewekt. Dat is een extra bijdrage aan de omschakeling naar een duurzame energievoorziening en daarom heeft Raedthuys Pure Energie dit initiatief genomen.

Genoeg voor 25 procent van elektriciteitsverbruik in gemeente Ommen
De beoogde omvang van het zonnepark is circa 20 hectare. Het is nog niet besloten of het in een zogeheten zuid-opstelling of oost-west-opstelling wordt geplaatst. Bij een zuid-opstelling staan de zonnepanelen gericht op het zuiden. Bij een oost-west-opstelling is de ene helft van de zonnepanelen gericht naar het oosten en de andere helft naar het westen. De verwachte opbrengst van een zonnepark van deze beoogde omvang is 20 miljoen kilowattuur per jaar. Inwoners en bedrijven in de gemeente Ommen verbruikten in 2017 samen circa 81 miljoen kWh. Als het zonnepark 20 miljoen kWh per jaar opwekt, is dat evenveel als 25 procent van het totale elektriciteitsverbruik in de gemeente Ommen.

Participatie
Beoogde locatie zonnepark VeenwiekenHet idee verkeert nog in een pril stadium. Er is nog geen vergunning aangevraagd, er loopt geen formele procedure. Raedthuys Pure Energie wil eerst met de omgeving in gesprek en horen welke gedachten, vragen en ideeën er leven over dit idee bij omwonenden, maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen. Ook wil het bedrijf in samenspraak met de omgeving het plan concreet maken. Zo kan er bijvoorbeeld worden gesproken over de landschappelijke inpassing en de wijze waarop de omgeving financieel participeert. Raedthuys Pure Energie heeft het idee om 25 procent van het zonnepark beschikbaar te stellen aan de omgeving, bijvoorbeeld via een energiecoöperatie.

Informatiebijeenkomst
Als eerste stap voor dit gesprek met de omgeving organiseert het bedrijf een informatiebijeenkomst waarvoor iedereen die hier belangstelling voor heeft, is uitgenodigd. Deze bijeenkomst is op 23 januari in dorpshuis Ommerkanaal, Ommerkanaal West 22 in Ommen en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Tijdens deze bijeenkomst kan Raedthuys Pure Energie een nadere toelichting geven op dit initiatief en ook visualisaties laten zien van hoe het zonnepark eruit kan zien. Daarnaast is het bedrijf benieuwd naar vragen, opmerkingen en suggesties vanuit de omgeving. Ook bespreekt Raedthuys Pure Energie graag de mogelijkheden voor landschappelijke inpassing en financiële participatie.

Een exacte planning voor het zonnepark is er nog niet. Aan de hand van het gesprek met de omgeving wordt duidelijker hoe het plan kan worden ingevuld en wat de planning kan zijn. Vragen, opmerkingen en suggesties zijn zeker welkom, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nieuwsbrief
Om geïnteresseerden op de hoogte te houden, worden er nieuwsbrieven over het zonnepark verspreid. Aanmelden hiervoor kan via de website www.windparkdeveenwieken.nl/zon Op deze website staat ook meer achtergrondinformatie.

 

Luister Live

Nu en Straks

14:00-18:00
Sportradio
18:00-20:00
De Radioshow
20:00-21:00
Soulution
21:00-23:00
Dutch Blues Radio (H)
23:00-23:59
Non-Stop Zaterdagnacht

Luister onderweg met TuneIn