NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

boekenHARDENBERG - Op vrijdag 5 oktober, Nationale Ouderendag, wordt er in heel Nederland voorgelezen aan ouderen tijdens de Nationale Voorleeslunch.

Bibliotheken in de gemeente Hardenberg en Stichting De Stuw organiseren gezamenlijk op 10 locaties in de gemeente een Nationale Voorleeslunch. Ouderen kunnen zich kosteloos aanmelden voor één van de lunches.

De eerste vrijdag in oktober is jaarlijks uitgeroepen tot Nationale Ouderendag. De Nationale Voorleeslunch laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

Locaties
Op 10 locaties in de gemeente gaat een voorlezer het landelijke Voorleeslunchverhaal voorlezen:

  • Balkbrug: MFC ’T Trefpunt, Meppelerweg 34
  • Bergentheim: Veur Mekaar, Burgemeester Oprellaan 5
  • Dedemsvaart: De Baron, Julianastraat 54
  • Gramsbergen: De Binder, De Binder 11 Hardenberg: Bibliotheek, Parkweg 1a5
  • Kloosterhaar: ’T Haarschut, Dorpsstraat 17
  • De Krim: Buurtkamer, Planetenstraat 5a
  • Lutten: Dorpshuis, Middenweg 3
  • Mariënberg: De Grendel, Wicher Hentostraat 17
  • Slagharen: De Praam, Dr. Willemslaan 48

Nationale Voorleeslunchverhaal
In het Nationale Voorleeslunchverhaal van 2018 staat het thema ‘Mijn straat’ centraal. Dit thema roept bij veel mensen herinneringen op; voor kinderen was en is de straat waar ze woonden vroeger misschien wel meer dan nu, hun complete wereld. Het thema nodigt uit om met elkaar in gesprek te gaan. Zo wordt laten zien hoe verbindend verhalen zijn.

Deelname en aanmelden
Ouderen zijn welkom vanaf 10.30 uur onder het genot van een kopje koffie of thee. Daarna wordt het verhaal voorgelezen en rond 12.00 uur wordt er een lunch aangeboden. Deelname is geheel gratis! Wel is opgave vooraf vereist. Opgeven kan uiterlijk 28 september via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0523-270271. Geef bij de opgave duidelijk aan in welke plaats u wilt deelnemen. (Max. 20 personen per locatie)

Prettige dagbesteding
Samen met de Leescoalitie, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, willen we hiermee laten zie dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Met onze deelname aan de Voorleeslunch benadrukt de bibliotheek haar belangrijke rol in het sociale domein.

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum en de Vereniging Openbare Bibliotheken.

VOC HardenbergHARDENBERG - Op zaterdag 8 september a.s. om 10.30 uur is er weer een gezellige en leerzame morgen voor Oud-marinepersoneel in het VOC-Vechtdal, Bruchterweg 88 Hardenberg.

Deze morgen is niet alleen voor Oud- Marinemensen, maar iedere marine man/vrouw, ook die nog in actieve dienst zijn, worden hierbij uitgenodigd. We hopen dat velen hun vrouw of partner mee zullen nemen.

Het onderwerp van deze morgen is : Werken op een onderzeeboot.

Wij zijn vanaf 10 uur open, dus wilt u eerst rondkijken dan kan dat .

Er is ook gelegenheid om de vele militaire attributen, uniformen, fotoboeken en oorlogsboeken te bekijken.

Openingstijden:

Maandag en zaterdag van 10- 17 uur.

VOC- Vechtdal

Bruchterweg 88

Hardenberg

Tel. 0523 795237

CamperbeursHARDENBERG – De tiende editie van Camperbeurs vindt over minder dan een maand plaats in Evenementenhal Hardenberg: 28, 29 en 30 september. “De groei zit er fors in. We breiden zelfs uit met een extra beurshal”, zegt organisator Kryschja Bruls. De beursorganisatie gaat voor deze editie een samenwerking aan met prominente namen als ANWB, NKC en Aveco Verzekeringen. “Het doet ons goed dat deze grote spelers zich committeren aan ons event. Ook is een aantal nieuwe bedrijven aanwezig op de beurs: Van Erp Auto’s & Campers, City Cars Vaassen en Noordhuis Classics”, aldus Bruls.

Camperbeurs Hardenberg is een consumentenbeurs waar diverse bedrijven en organisaties zich presenteren aan duizenden bezoekers. De deelnemers zijn veelal actief op het gebied van camperaccessoires, -bouwers, -magazines, verzekeringen, nieuwe campers, occasions, technische onderdelen en voortenten. Er zijn niet alleen campers te vinden, ook kunnen bezoekers op Camperbeurs terecht voor inspiratie voor een volgende vakantiebestemming.

Campertheater
In totaal is Camperbeurs verdeeld over bijna tienduizend vierkante meter aan beursvloer. Een gedeelte van de beursvloer is ingericht als Campertheater. Hier vinden inspirerende lezingen plaats, gegeven door diverse experts. Daarnaast zijn er meerdere activiteiten op Camperbeurs, zoals een potje Jeu de Boules of een fietsparcours om één van de nieuwste fietsen te testen.

Camperrijles voor vrouwen
Vrouwen krijgen de mogelijkheid tijdens Camperbeurs om camper te (leren) rijden. Initiatiefneemster Tineke de Ruijter ziet vaak de man een camper besturen. Een gemiste kans voor de vrouw, vindt De Ruijter. Het rijden in een camper levert volgens haar juist veel plezier op en dat gevoel wil ze delen met andere vrouwen. Daarom kunnen vrouwen tijdens Camperbeurs een proefrit maken. Geïnteresseerden kunnen zich vooraf aanmelden om verzekerd te zijn van een proefrit door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Openingstijden Camperbeurs
De tiende editie van Camperbeurs in Evenementenhal Hardenberg is op 28, 29 en 30 september 2018 te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Kaarten zijn online te bestellen via www.camper-beurs.nl. Een ticket voor volwassenen (vanaf 13 jaar) kost online 8 euro en aan de deur 9 euro. De toegangsprijs voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar is 4,50 euro (onlineticket) en 5 euro aan de deur. Kinderen tot en met 4 jaar hebben gratis toegang, ook het parkeren is gratis. Meer informatie: www.camper-beurs.nl.

 

Gemeentehuis OmmenOMMEN - Het concept-ontwerp voor de nieuw te bouwen sporthal bij de Carrousel in Ommen is klaar. Belangstellenden kunnen het ontwerp bekijken tijdens een inloopbijeenkomst op maandag 10 september tussen 19.00 en 21.00 uur in de Carrousel in Ommen.

Dit voorjaar stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan vast waarmee de bouw van de nieuwe sporthal tussen de Carrousel en de Dantevijver mogelijk is geworden. Afgelopen voorjaar werd na een aanbestedingsprocedure aannemer Kormelink geselecteerd als bouwer van de nieuwe hal. Kormelink neemt ook het ontwerp voor z’n rekening. Hiervoor werkt de aannemer samen met Te Kiefte Architecten.

Ontwerp
De architect is in de afgelopen periode aan de slag gegaan met het ontwerpen van de sporthal. Hierbij is ook de exacte positie van de hal op de kavel bepaald, evenals de aansluiting op het bestaande gebouw binnen de kaders van het bestemmingsplan. Bij het ontwerp heeft de architect rekening gehouden met de wensen die toekomstige gebruikers van de sporthal in het zogenaamde ‘programma van prestaties’ hebben aangegeven. Een concept van het ontwerp is met de toekomstige gebruikers en de klankbordgroep besproken.

Inloopbijeenkomst
Tijdens de inloopbijeenkomst op maandagavond 10 september wordt het ontwerp van de nieuwe sporthal getoond. Er zijn impressies en tekeningen beschikbaar waarop is te zien waar de sporthal gebouwd wordt en hoe de hal aan de Carrousel wordt gekoppeld. Ook zijn tekeningen van de inrichting van de sporthal te bekijken en is er informatie over de planning. Belangstellenden kunnen tussen 19.00 en 21.00 uur binnenlopen op het tijdstip dat het best uitkomt. Er is geen centrale presentatie. Medewerkers van de gemeente Ommen, van Kormelink en de architect zijn aanwezig om een toelichting te geven of vragen te beantwoorden.

Start bouw nog dit jaar
De aannemer gaat de omgevingsvergunning voor de bouw van de sporthal aansluitend aanvragen. Zodra de omgevingsvergunning verleend en onherroepelijk is, kan de bouw starten. Dit is naar verwachting eind 2018. De sporthal is dan in het tweede kwartaal van 2019 klaar voor gebruik.

Voldoende ruimte om te sporten
Met de bouw van een nieuwe sporthal zorgt de gemeente voor voldoende ruimte voor bewegingsonderwijs en binnensport. Het Vechtdal College en het basisonderwijs gaan de sporthal overdag gebruiken voor bewegingsonderwijs aan leerlingen. Sportverenigingen Volco (volleybal) en ZVO (zaalvoetbal) gaan in de avonduren en weekenden sporten in de nieuwe hal. De sporthal krijgt 3 zaaldelen. De hal wordt tegen het westelijke deel van multifunctioneel centrum de Carrousel aangebouwd, aan de zijde van de Dantevijver. De sporthal is dan toegankelijk via de ingang van de Carrousel. Hierdoor kunnen voorzieningen van de Carrousel ook voor de nieuwe sporthal gebruikt worden.

eierdozenLEMELE/OMMEN – In totaal al bijna 2700 eierdozen en al 95.000 DE-punten heeft de 14-jarige Iris Kleinlugtebelt uit Lemele inmiddels voor de Voedselbank Hardenberg-Ommen verzameld. Vrijdag bracht ze weer een lading weg. Namens het bestuur van de Voedselbank nam Roos ter Beek deze dankbaar in ontvangst.

Iris Kleinlugtebelt vertelt: `We waren met de kerk vorig jaar op bezoek bij de Voedselbank voor een rondleiding. Ik hoorde dat er altijd gezocht wordt naar voldoende eierdozen en DE-punten. Ik bedacht dat ik die wel wilde gaan verzamelen. Ik heb briefjes gemaakt en in mijn buurt in de brievenbussen gestopt en er kwam een stukje in het kerkblad over mijn actie. Heel veel mensen wilden wel meedoen. Nu heb ik een vaste ronde die ik affiets in heel Lemele om de dozen en punten te halen en mensen zetten ook spontaan wat onder de carport. Ik heb nu voor de derde keer mijn opbrengst ingeleverd en ik blijf gewoon doorgaan. Het is erg leuk om te doen en voor een mooi doel.`

Roos ter Beek legt uit: `Elke veertien dagen krijgen wij een paar duizend verse eieren binnen in grootverpakkingen. Onze vrijwilligers verdelen deze eieren in de dozen die onder meer Iris verzamelt. Zo kunnen wij ze uitdelen aan de gebruikers van de Voedselbank. Met de Douwe Egbertspunten zijn wij ook heel blij, want via de jaarlijkse actie van De Lions kunnen wij daar pakken koffie voor krijgen. Wij sparen daar zelf actief aan mee en zijn dus heel erg blij met zo ontzettend veel extra punten. Vandaag kwam Iris weer aan met 1282 eierdozen en 12.000 punten. Dat brengt het totaal op al bijna 2700 dozen en 95.000 punten! Echt geweldig wat ze doet. We zijn Iris en de inwoners uit Lemele erg dankbaar voor de geweldige actie!`

De Voedselbank Hardenberg-Ommen is gevestigd aan de Nijverheidsstraat 2 in Hardenberg en heeft wekelijks uitgifte in Hardenberg, Dedemsvaart en Ommen. In totaal maken momenteel ongeveer 250 gezinnen wekelijks gebruik van de voedselpakketten.

Luister Live

Nu en Straks

14:00-16:00
Music Memories (H)
16:00-17:00
Non-Stop Vrijdagmiddag
17:00-18:00
DolFijn (H)
18:00-19:00
Vechtdal Politiek
20:00-21:00
Listen Up!

Omroep NOOS maakt deel uit van de samenwerkende omroepen Vechtdal Breed

Luister onderweg met TuneIn