NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

Movie Night Ghost in the ShellDEDEMSVAART - Zaterdag 25 november wordt de grote zaal van De Baron omgetoverd tot een heuse bioscoop.

Tijdens deze avond wordt de Amerikaanse science fiction film Ghost in the Shell op groot scherm vertoond. De aanleiding is het feit dat het boek Ik, Robot van Isaac Asimov dit jaar centraal staat tijdens Nederland Leest in de maand november. De avond wordt georganiseerd door de Bibliotheek, De Baron, De Stuw en jongerencentrum ChillOut! Entree voor deze avond is slechts €3,- Let op! De film is vanaf 12 jaar. Kaartverkoop bij De Baron en bij de Bibliotheek Dedemsvaart. Tevens op de avond zelf aan de deur. De film begint om 20.30 uur.

Ghost in the Shell is een Amerikaanse sciencefiction-actiefilm uit 2017, geregisseerd door Rupert Sanders. De film is gebaseerd op de Japanse manga en anime met dezelfde naam van Masamune Shirow. In de nabije toekomst worden menselijk lichaamsdelen ingezet voor technologische doeleinden. Bij een onherstelbaar lichaam van een vrouw worden haar hersenen gebruikt voor een cyborg om er vervolgens de misdaad mee te kunnen bestrijden. De cyborg met de naam Major heeft de leiding over Section 9, een politie-eenheid. Deze eenheid bestrijdt de gevaarlijkste criminelen. Als Major achter de levensgevaarlijke computerhacker Hideo Kuzen aan zit, komen bij haar de weg geprogrammeerde herinneringen van vroegere leven weer naar boven. Dit roept vragen voor haar op over haar eigen identiteit en er dus meer moet zijn dan een geest in een omhulsel.

DEDEMSVAART - Vrijdagavond 24 november vindt er een informatieve avond plaats in Dedemsvaart in jongerencentrum ChillOut! over drugs en verslaving. Speciale gasten hierbij zijn twee ervaringsdeskundigen die hun verhaal komen doen.

De eerste gast is Johan Smith die een aantal jaren terug is aangereden door jongeren die onder invloed waren van drugs. Hij vertelt welke gevolgen dit voor hem heeft gehad en nog steeds heeft. De andere ervaringsdeskundige is Mario van der Hulst. Hij heeft zelf heel wat meegemaakt in zijn leven maar is er bovenop gekomen.

Vrijdagavond zullen zij hun verhaal vertellen voor de geïnteresseerden. Daarnaast is Alex Goovers van Tactus ook aanwezig. Tactus is een instelling voor verslavingszorg, maar biedt ook preventieve activiteiten aan. Iedereen is van harte welkom. ChillOut! is open om 19:30 uur en aanvang is 20:00 uur. Opgeven is niet nodig.

Gemeentehuis HardenbergHARDENBERG - Het college van B&W wil drie projecten die in aanmerking komen voor een Europese LEADER-subsidie ondersteunen met een financiële bijdrage.

Eén van de projecten is ICT Connecting. Hiermee willen ICT-bedrijven en onderwijsinstellingen zorgen voor goed gekwalificeerd ICT-personeel. Ook het project Zorgeloos Vechtdal kan rekenen op de steun van het college. Doel van dit project is dat het Vechtdal de eerste ongehinderde, gastvrije en toegankelijke vakantieregio van Nederland is met zorgservice op het vakantieadres. Tenslotte ondersteunt het college ook het initiatief Vorstelijk Kamperen.

LEADER is een Europees subsidieprogramma dat zich richt op de ontwikkeling van het landelijk gebied. In de periode 2015-2021 richt LEADER in het gebied Noord-Overijssel zich specifiek op het ontwikkelen van de plattelandseconomie. Dat gebeurt aan de hand van de thema’s jongeren & onderwijs, toerisme & recreatie en landbouw & water. Om in aanmerking te komen voor een LEADER-subsidie, moet de gemeente bereid zijn in de vorm van cofinanciering bij te dragen. Het college van B&W van de gemeente Hardenberg heeft onlangs besloten een drietal aanvragen voor een LEADER-subsidie te willen ondersteunen.

De ICT-bedrijven Webstores, Bruinsma, Direct ICT, Kendis, Move4Mobile, Sollie en WeMa-IT en de onderwijsinstellingen Alfa-college en Hogeschool Stenden willen de ICT-branche in de regio versterken. Dat doen ze door te zorgen voor voldoende jonge ICT-vakmensen in de regio, die uitstekend zijn opgeleid en toegerust met de meest actuele kennis. De bedrijven hebben nu grote moeite om hun ICT-vacatures vervuld te krijgen. Jongeren die een hbo- of universitaire ICT-opleiding volgen, doen dat niet in de omgeving van Hardenberg. Bovendien blijven zij vervolgens vaak werken in de omgeving van hun opleiding.

Met het project ICT Connecting willen de bedrijven en onderwijsinstellingen daar verandering in brengen. Onderdeel van het project is onder andere het stimuleren van leerlingen van het voortgezet onderwijs om voor een ICT-opleiding te kiezen. Ook het versneld ontwikkelen van leerlijnen en het ontwikkelen van het onderwijsaanbod in samenspraak met ondernemers is onderdeel van het project. Dit project past binnen het thema ‘jongeren & onderwijs’. De totaal gevraagde bijdrage uit LEADER is 100.000 euro. Het college van B&W van de gemeente Hardenberg is bereid hiervan 25.000 te cofinancieren.

Vechtdal Marketing heeft een LEADER-aanvraag gedaan voor het project ‘Zorgeloos Vechtdal’. Met het project speelt de vrijetijdssector in op de wensen en behoeften van minder validen of mensen die zorg/hulp nodig hebben. Het doel is dat deze steeds groter wordende groep ongehinderd kan genieten van het vrijetijdsaanbod in het Vechtdal. Uiteindelijk moet het Vechtdal koploper zijn op het gebied van toegankelijke recreatie en de eerste ongehinderde, gastvrije en toegankelijke vakantieregio van Nederland. Onderdelen van het project zijn een toegankelijkheidstoets en -advies, het Kenniscentrum Zorgeloos Vechtdal, gastvrijheidstraningen, het bieden van de mogelijkheid om zorgdiensten gelijktijdig met de accommodatie te boeken en promotie & marketing. Voor de uitvoering van dit project, dat past binnen het thema ‘toerisme & recreatie’, vraagt Vechtdal Marketing een LEADER-bijdrage van 100.000 euro. De gemeentelijke financiering van 25.000 euro wordt verdeeld over de vijf gemeenten in het Vechtdal. Hardenberg draagt daarmee 5.000 euro bij.

Een derde LEADER-aanvraag die op steun van het college kan rekenen is ‘Vorstelijk kamperen’. De campings De Zandstuve in Rheeze, ’t Rheezerwold in Rheezerveen en De Kleine Wolf in Stegeren willen ieder een vakantieverblijf bieden aan gezinnen met kinderen met als thema ‘kastelen’. Naast een recreatieverblijf in de vorm van een kasteel, wordt gezamenlijk een routeboekje/-kaart en website ontwikkeld en wordt samenwerking gezocht met andere partijen. Ook dit project past binnen het thema ‘toerisme & recreatie’. De bijdrage van de gemeente Hardenberg is 16.667 euro.

Voor de periode 2015-2021 is vanuit het Europese subsidieprogramma LEADER voor het gebied Noord-Overijssel, waar de gemeente Hardenberg onder valt, in totaal 4 miljoen euro beschikbaar. Hiervan betaalt Europa 2 miljoen euro en de provincie Overijssel 1 miljoen euro. De gemeenten in Noord-Overijssel dienen samen ook 1 miljoen euro bij te dragen. De benodigde bijdrage van de gemeente Hardenberg is afhankelijk van het aantal aanvragen uit deze gemeente. De doelstellingen en werkwijze van LEADER zijn vastgelegd in de Lokale Ontwikkelingsstrategie.

Deze zijn samen met vertegenwoordigers van partijen uit het gebied opgesteld. Bij de voorbereiding van LEADER-aanvragen worden initiatiefnemers begeleid door een LEADER-coördinator. De Lokale Actie Groep beoordeelt de aanvragen. Deze groep bestaat uit een onafhankelijk voorzitter en maatschappelijk betrokken personen die een binding hebben met het platteland. Uit iedere gemeente is 1 persoon vertegenwoordigd in de Lokale Actie Groep. De gemeente zelf is niet vertegenwoordigd. Voordat een aanvraag wordt beoordeeld, moet duidelijk zijn of de gemeente bereid is een bijdrage te leveren. Voor projecten in de gemeente Hardenberg maakt het college per project een afweging of zij cofinanciering beschikbaar stelt.

Op dit moment zijn er nog geen aanvragen gedaan voor een LEADER-subsidie passend binnen het thema ‘landbouw & water’. Initiatiefnemers van projecten die in aanmerking willen komen voor een LEADER subsidie kunnen contact opnemen met de LEADER-coördinator van Noord-Overijssel. Meer informatie hierover staat op https://www.hardenberg.nl/ondernemers/ontwikkeling-platteland

Social Media TrainingHARDENBERG - Woensdag 13 december organiseert Servicepunt De Stuw van 19.30 – 21.30 uur een workshop Social Media en PR.

In deze workshop komen de mogelijkheden die er zijn op het gebied van PR en Social Media aan de orde. Tijdens deze workshop kunt u samen met de coach kijken welke vormen het beste bij uw organisatie en activiteiten passen.

De training wordt gegeven door een ervaren coach van Both Social BV en vindt plaats bij De Stuw, De Stuwdijk 4 in Hardenberg. U kunt zich voor deze training tot 6 december opgeven bij John Eilert, Servicepunt De Stuw, e mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel 0523- 267478.

HARDENBERG - 16 november is de Dag van de GastvrijheidDag van de gastvrijheid 3.

Dag van de gastvrijheid 1Op alle locaties van de Saxenburgh Groep is er vandaag aandacht besteed aan gastvrije zorg. Op de poliklinieken en in de kliniek van het Röpcke-Zweers ziekenhuis serveerden gastdames en -heren en roomservicemedewerkers de hele dag koffie, thee, ranja met wat lekkers aan de patiënten, en hun familie en bezoekers. In de ouderenzorg stond er voor cliënten, familie, bezoekers en overige gasten ook koffie en thee met wat lekkers klaar. Tijdens deze dag kreeg de Saxenburgh Groep hulp van leerlingen van het Alfa College Hardenberg.

Dag van de gastvrijheid 2In het ziekenhuis werden ‘Vecht-anjertjes’ bij de koffie en thee geserveerd. Dit is een koekje in de vorm van de Vecht-anjer, de zeldzame beschermde bloem die symbool staat voor het Vechtdal en de samenwerking in het gebied. Bij het samenstellen van de receptuur heeft de bakker gebruik gemaakt van speltbloem, scharreleieren, stukjes gedroogde veenbes en stukjes hazelnoot.

Luister Live

Nu en Straks

13:00-15:59
Non-stop
16:00-16:59
Strictly Country
17:00-18:59
Gloriesound
19:00-20:59
De Grote Beer Draait Door
21:00-23:59
Non-stop

Luister onderweg met TuneIn

Omroep NOOS maakt deel uit van de samenwerkende omroepen Vechtdal Breed

NOOS op Twitter