NIEUWSGIERIG?   WIJ OOK!

LOCHARDENBERG - Iedere 1e dinsdag van de maand houdt Uitvaartzorg Salland inloopmiddag tussen 13.30 en 16.30.

Hier kunnen mensen zonder afspraak en kosteloos terecht voor meer informatie en advies. Uitvaartzorg Salland regelt en verzorgt uitvaarten in Hardenberg en omgeving. Eigenaar Erik Janssen: “Met bewogenheid wil ik iets betekenen voor mensen in een tijd van rouw en afscheid nemen. Het overlijden van een dierbare is immers een ingrijpende gebeurtenis. Belangrijk daarbij vind ik keuzevrijheid en aandacht, om samen met de nabestaanden tot een goede herinnering te komen”.

Uitvaartzorg Salland houdt de inloopmiddagen op het Zorg & Welzijn plein regio Hardenberg in het LOC+. Alle huurders en partners van dit plein dragen bij aan het welzijn van de inwoners uit de regio. Naast GGD IJsselland zijn het Samen Doen Team, Accare, Tactus Verslavingszorg, Sportservice Groep, Restart, Argonout en Diëtistenpraktijk Van Asselt. Verder organiseert Vitaal Vechtdal in samenwerking met leerlingen van zorgopleidingen van het Alfa-college en bijvoorbeeld de Saxenburgh Groep hier ook activiteiten. Het Zorg & Welzijn in het LOC+ is dagelijks geopend van maandag t/m vrijdag.

De eerstvolgende inloopmiddagen zijn op 2 april, 7 mei, 4 juni en 2 juli.

DEDEMSVAART - Zaterdag 6 april is er een gezellige en creatieve knutselmiddag voor kinderen van de basisscholen in de Baron Dedemsvaart. Het begint inmiddels een traditie te worden om met Sinterklaas en Pasen een leuke knutselmiddag te organiseren.

Tijdens de knutselmiddag gaan de kinderen aan de slag met een creatieve knutselactiviteit. Deelname is gratis en aanmelden verplicht. De knutselmiddag wordt georganiseerd door de vrijwilligers van De Stuw en is samenwerking met De Baron. Aanmelden kan per telefoon via 06-57990292, via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door langs te komen bij De Stuw in De Baron. Bij het aanmelden graag de naam, leeftijd plus telnr. vermelden. Sluitingsdatum voor aanmelden is vrijdag 29 maart. De Baron bevindt zich aan de Julianastraat 54 in Dedemsvaart. Vol=Vol

Bo en Vera SIBCULO - Het was liefde op het eerste gezicht. Toen Bo en Vera vorig voorjaar door Sibculo reden en zagen dat het voormalige café/zalencentrum Brink te koop stond, besloten ze meteen toe te slaan. Zondagmiddag 17 maart geeft het muzikale stel een ‘kennismakingsconcert’ voor hun nieuwe plaatsgenoten.

Vera komt uit Deventer en Bo uit Den Bosch. “Maar we zijn beiden geboren en getogen in dorpen. De rust, de weidsheid en natuur doen ons goed”, vertelt Bo.

Bo - of Big Bo zoals zijn artiestennaam luidt - is muzikant, producer en studiotechnicus. Partner Vera verzorgt het management en neemt de productie voor haar rekening. Naast haar baan als kunst- en groendocent aan het Zone College in Almelo.

Fantastisch verhaal
Op dit moment toeren beiden door Europa met de solo-shows van Big Bo. Daarnaast draait de voorstelling ‘Preaching the Blues’ in de Nederlandse theaters en gaat het duo deze maand van start met een reeks bluesconcerten op lagere scholen in Drenthe. Onder het motto: blues verbindt en kent een indrukwekkende geschiedenis. “Het is telkens weer fantastisch om dat verhaal te mogen vertellen”, aldus Vera.

Volop ideeën
Na hun eerste aangename kennismaking met Sibculo zijn Bo en Vera in het dorp neergestreken. In het vroegere café willen ze straks een mooie opnamestudio bouwen. Bedoeld voor het opnemen van muziek. “Af en toe een intiem bluesconcert of een gezellig feestje en zo hebben we nog wel meer ideeën”, zegt Bo.

Als een soort kennismaking met hun nieuwe dorpsgenoten verzorgt het duo nu een ‘kennismakingsconcert’. Dat gebeurt op zondagmiddag 17 maart bij café Boszicht aan de Gemeenteweg 8. “Dat wordt feitelijk onze eerste echte kennismaking en we zien er erg naar uit om iedereen te mogen begroeten.”

Het optreden duurt van 15.30 tot 19.00 uur, de entree is gratis.

IMG 0029 GrootHARDENBERG - De gemeente Hardenberg vraagt inwoners om plekken in de gemeente aan te dragen voor het inzaaien van zogenaamde ‘plukveldjes’.

Plukveldjes zijn stukken gazon die met een mengsel van wilde bloemen en kruidachtige planten worden ingezaaid. Plukveldjes zijn vanwege de grote variatie aan plantensoorten een rijke bron van nectar voor bijen, vlinders en andere insecten. Zodra de bloemen in de plukveldjes in bloei zijn, mogen buurtbewoners de bloemen plukken om er een mooi veldboeket van te maken.

Wethouder Gitta Luiten: “Het gaat slecht met vogels, wilde bloemen en insecten: in 25 jaar tijd zijn 75% van de insecten verdwenen. Die ontwikkeling moeten we stoppen en daar willen we in het openbaar groen bij helpen door insectenvriendelijk beheer. Bijvoorbeeld door minder vaak te maaien en door (wilde) bloemen in te zaaien op stukken gazon. De plukveldjes bieden insecten, vogels en andere dieren nieuwe levenskansen en het ziet er ook nog leuk uit. We hopen dat veel inwoners ons gaan helpen door geschikte locaties aan te dragen!”

Aandragen plukveldje
De gemeente vraagt inwoners om mee te denken en om plekken in het openbaar groen aan te dragen die geschikt zijn voor het inzaaien van een plukveldje. Het gaat om plekken waar nu gazon ligt (gras dat regelmatig gemaaid wordt). Het veldje mag minimaal 100 m en maximaal 1000 m groot zijn. Het aandragen van een plukveldje kan tot uiterlijk 15 maart, via .

Iedere inwoner die een plek aandraagt via de website krijgt een attentie: een gratis zakje met bloemzaden. Deze zaadjes mogen inwoners gebruiken om de eigen tuin (of balkon) ook een fijne omgeving te maken voor bijen, vlinders en andere insecten.  

Inzaaien
De gemeente maakt de plukveldjes halverwege maart gereed voor inzaaien. Met het inzaaien wordt gebruik gemaakt van éénjarig en meerjarige bloemmengsels. In het mengsel zitten meer dan 25 verschillende bloemsoorten, waaronder margrieten en klaprozen. De bloeiperiode is van juni t/m september.

Biodiversiteit
Het inzaaien van plukveldjes in de bebouwde omgeving levert een goede bijdrage aan de biodiversiteit. Biodiversiteit staat voor de mate van verscheidenheid aan levensvormen in een bepaald leefgebied. Veel bestuivende insecten vormen een belangrijke schakel in ecosystemen en zijn daarmee essentieel voor de biodiversiteit.

De gemeente Hardenberg werkt aan het vergroten van de biodiversiteit en probeert hierbij ook inwoners te betrekken, o.a. door middel van concrete acties zoals het uitgeven van gratis nestkastjes en bloemzaadjes en door het realiseren van plukvelden. Daarnaast heeft de gemeente Hardenberg zich aangesloten bij Operatie Steenbreek, waarmee wordt gestimuleerd om in versteende tuinen een aantal stenen te vervangen door planten en/of gras.

Aanvragen van plukveldjes:

  • De aanvraag betreft een plek waar gazon ligt (gras dat regelmatig gemaaid wordt).
  • Bermen en ruw gras komen niet in aanmerking voor een plukveldje.
  • Een plukveldje is minimaal 100m2 en maximaal 1000 m2 groot. Het is niet nodig dat het hele gazon verdwijnt.
  • De gemeente beslist uit alle aanvragen waar de plukveldjes worden gerealiseerd. 
  • Aanvragen van een plukveldje kan via www.hardenberg.nl/plukveldjes.
  • De gemeente plaatst de plukveldjes.
  • Inwoners die een (realistische) locatie voor een plukveldje aandragen ontvangen een zakje met bloemzaadjes om ook zelf aan de slag te gaan in eigen tuin.

hoogstamfruitbomen entenHARDENBERG - Hardenberg en omgeving heeft er zo’n 100 hoogstamfruitbomen bij.

Op zaterdagmiddag 2 maart werd bij natuuractiviteitencentrum De Koppel de jaarlijkse entmiddag gehouden. Pomoloog Marcel Tross was aanwezig om  meegebracht éénjarig enthout op een geschikte onderstam te enten.

De belangstelling was zo groot dat Tross uit Neede om 3 uur al door zijn onderstammen heen was. Zoveel belangstelling had hij in al die  jaren nog niet meegemaakt. Zo leuk om te zien dat mensen met een eenjarige loot aankomen uit een fruitboom die nog door opa is geplant en waarvan de appels, peren of pruimen zo lekker zijn. Zo gingen mensen weer naar huis met een oude appelsoort zoals Grafhorster Roem, Sterappel of een Reine Victoria pruim.

Fruitpersdag

Zaterdag 19 oktober aanstaande zijn fruitliefhebbers opnieuw welkom bij De Koppel, gelegen midden in het mooie Vechtdal. Dan wordt in samenwerking met de Hoogstambrigade, de snoeiploeg van het Landschap Overijssel, voor de eerste keer een fruitpersdag georganiseerd. Heb je appels, peren, druiven of kleinfruit uit je eigen boomgaard? Er staat op 19 oktober bij De Koppel een mobiele pers die ter plekke het fruit kan persen. Het sap wordt gepasteuriseerd in 5 liter kartonnen geleverd.

Luister Live

Nu en Straks

Luister onderweg met TuneIn