20181004 cultuurprijs overijssel steenwijk pers 108STEENWIJKDaniel Rowland werd vanavond tijdens een live verbinding verrast met de winst van de Cultuurprijs Overijssel 2018.Tiemen Stemerding is de winnaar van de Talentprijs Overijssel 2018.

Henk Jan Meijer, vicevoorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en burgemeester van Zwolle reikte de prijzen uit.

Tijdens het avondvullende programma heeft de gemeente Steenwijkerland flink uitgepakt met een -letterlijk - stormachtig programma. De avond zat vol veelzijdige artiesten en andere creatievelingen die hun bijzondere talent lieten zien.Tijdens het programma stonden stilte, wind, storm en luwte centraal.

Han Evers, directeur RaboTheater De Meenthe in Steenwijk: “Wij zijn trots dat Steenwijk dit jaar de Cultuurprijs Overijsselmocht organiseren. We hebben in samenwerking met Barbara Lok en Marlies Smit een creatief en stormachtig programma samengesteld waarin de musical ‘Storm over Beulaeke’ als rode draad fungeerde. Het was een fantastische avond!”

De winnaars, Daniel Rowland en Tiemen Stemerding, werden gekozen aan de hand van de publieksstemming en een deskundige jury. Dit jaar bestond de jury uit interim-voorzitter Wim Fiselier, Peter Schoof, Kees Schafrat, Wilja Jurg en Marianne van de Steeg.

Pleitbezorger van 20e en 21e -eeuwse muziek
20181004 cultuurprijs overijssel steenwijk pers 109Daniel Rowland is een uitzonderlijk getalenteerde violist met een zeer authentieke stijl. Hij weet zijn publiek keer op keer te boeien. Als pleitbezorger van 20e en 21e-eeuwse muziek heeft hij concertengegeven met het Nieuwe Ensemble, de Musikfabrik (Keulen) en Contrechamps (Genève). Daarnaast reist Daniel als primarius van het gerenommeerde Brodsky Quartet de hele wereld rond. Hij doceert ook aan het bekende Royal College of Music in London en is gastdocent aan de Royal Scottish Academy of Music and Drama. “Sinds 2005 bestiert hij het Stiftfestival.

Door zijn contacten in deinternationale muziekwereld weet Daniel musici van grote naam aan dit festival te binden. Dit in combinatie met zijn inzettingsvermogen en enthousiasme zorgt ervoor dat de provincie Overijsselmet het Stiftfestival ieder jaar weer een prachtig cadeau ontvangt. Deze prijs is dan ook meer dan verdiend.”, aldus de jury.

Ambassadeur voor theaterdans
De jury is onder de indruk van Tiemen zijn wilskracht. Al sinds zijn negende heeft Tiemen een grote passie voor dans. Al jarenlang is Tiemen dagelijks gedisciplineerd bezig met zware fysieke danstrainingen, waarin hij streeft naar perfectie. Dit doorzettingsvermogen laat Tiemens wilskracht zien.

De jury over Tiemen: “Tiemen is continu bezig met zijn eigen ontwikkeling. Op dit moment is hij naast uitvoerend danser ook op zoek naar nieuwe wegen om zijn talent te verkennen. Hij is nu als dansmaker/choreograaf zelf dans aan het creëren”. Tiemen is een ambassadeur voor theaterdans in het algemeen, maar ook juist voor de vooropleiding binnen het Stedelijk Lyceum Kottenpark in Enschede. Tiemen heeft de Talentprijs Overijssel 2018 meer dan verdiend.